Kategóriák
Életmód

Nem csak a magas vércukorszint állhat az állandó fáradtság hátterében!

A cukorbeteg többsége már megtapasztalta milyen rossz érzés az állandó fáradtság, kimerültség érzet. Ilyenkor természetesen nem arról van szó, hogy kemény fizikai munka után fáradtnak érzi magát valaki, hanem egyszerűen, minden látható előjel nélkül tör rá valakire a fáradtság. Ez a magas vércukorszint egyik jellemző tünete, ám egyáltalán nem csak ez állhat a háttérben!

Miért fontos odafigyelni a fáradtságra?

kep (276)

Az indokolatlannak tűnő fáradtságérzet, mindig egy tünet, ami egy komolyabb problémára igyekszik felhívni a figyelmet. Cukorbetegeknél ez elsősorban a magas vércukorszintet jelzi, legyen szó 1-es, vagy 2-es típusú cukorbetegekről. Azoknál is megjelenhet ez a tünet, akiknél nem alkalmaznak inzulin kezelést, ilyen esetben fontos, hogy ellenőrizzük a vércukorszintet, és ha az magas értéket mutat, akkor az új tények ismeretében kell kezelési módszert kiválasztani. Ha nem tartósan alakul ki magas vércukorszint, akkor nem biztos, hogy szükség van az inzulin kezelés megkezdésére.

Ám a cukorbetegek esetében is fontos tudni, hogy egyáltalán nem csak a magas vércukorszint lehet a probléma forrása. Ha a fáradtság érzése fennáll a cukorbetegség miatt, akkor nehéz megmondani, hogy nem áll-e más is a háttérben. A legkönnyebben úgy lehet kideríteni, hogy ha sikerül egy kis időre lecsökkenteni a vércukorszintet, és akkor megnézni, hogy mennyire tapasztalható a fáradtság érzet. Azoknál a cukorbetegeknél, akiknél nincsenek nagyon magas vércukorszint értékek, ott valószínűleg más állhat a fáradtság hátterében.

Folyadékhiány

kep (278)

Ez a fáradtságot kiváltó ok, gyakran összekapcsolódik a magas vércukorszinttel, és így a cukorbetegeknél is sokszor előfordul. A cukorbetegeknek fontos figyelni a megfelelő folyadékpótlásra, és jóval többet kell inniuk, mint másoknak. Ha ezt elmulasztják, akkor nagyobb eséllyel következik be a kiszáradás, a veszélyes következményekkel járó dehidratáció.

Érdemes olyan folyadékot választani, amit könnyen fel tud dolgozni a szervezet és nagyobb mennyiségű vizet tud belőle kinyerni, hogy pótolja a készleteit. Válassz valamilyen egészséges folyadékot, olyat, ami nem emeli meg túlságosan a vércukorszintet.

Melegben különösen fontos a folyadékpótlás, így senki ne induljon el egy óránál hosszabb útra megfelelő mennyiségű folyadék nélkül. Ne várd meg amíg szomjas leszel, körülbelül egy óránként mindenképp igyál meg egy pohár vizet, vagy valamilyen más egészséges folyadékot.

Edzés kihagyása

Egy igen gyakori ok, ami szinte állandó fáradtságérzetet okozhat, az edzések kihagyása. Ez cukorbetegek esetében is gyakori hiba lehet, ami akár fokozhatja, az amúgy is jelen lévő fáradtságot. A folyamat úgy működik, hogy egy kiadósabb edzés után az ember másnap fáradtabbnak érzi magát. Ilyenkor többnyire jelentkezik valamilyen mértékű izomláz. Ennek hatására sokan úgy döntenek, hogy inkább pihennek, hiszen nem akarják túlságosan megerőltetni fájó izmaikat. És a hibát itt követik el, mert az izomlázra nem a pihenés, hanem az edzés a megoldás. Így aki több napig nem edz, hogy elmúljon az izomláz, annak a teste megint elszokik az edzéstől, és újra fáradtnak érzi majd magát. Ellenben aki rendszeresen az izomláz ellenére is mozgás végez, pár nap múlva már annyira belejön, hogy az izmai nem fognak fájni, és egy edzés feltölti energiával, nem pedig fáradttá teszi.

Próbálja ki mindenki, hogy tényleg rendszeres mozgást végez. Megtapasztalhatod, hogy tényleg mennyivel jobban esik majd egy edzés, ha belelendültél. Igazi felüdülést hoz majd, minden szempontból!

Vashiány

A vas egy olyan ásványi anyag, amire a szervezetnek nagyobb mennyiségben is szüksége van. A vashiány tünetei között nem csak a fáradtság szerepel, hanem a gyengeség, elcsigázottság, és a koncentrációhiány is megjelenik. A háttérben az áll, hogy a vashiány miatt a szervezetben kevesebb oxigén van jelen. Ez pedig nem elég a sejteknek, az izmoknak és az agynak. Így a test összes fontos részét egyszerre hozzuk a hatékony működéshez nem megfelelő helyzetbe.

Hosszútávon nagy valószínűséggel okoz vérszegénységet a vashiány. Több élelmiszerből is pótolhatjuk természetes úton a vashiányt. Fogyassz sovány marhahúst, babot, tofut, tojást, sötétzöld leveles zöldségeket, vagy diót. Jó ötlet, ha C-vitaminban gazdag élelmiszerekkel párosítod ezeket az ételeket, mert a C-vitamin javítja a vas felszívódási képességét.

Stressz

kep (280)

A stressz egy olyan népbetegség, ami szinte minden betegséggel, káros tünettel kapcsolatban áll. A stressz szint tartósan magas állapota, fáradtságot, kimerültséget okozhat, mind testi és mind mentális szinten. Ezt csak a stressz szint csökkentésével lehet megszüntetni. Próbálj ki néhány hatékony stresszcsökkentő technikát, és próbálj egy olyan életszemléletet, kiegyensúlyozottságot kialakítani, ami nem csak a stressz ellen hatékony, de sok más pozitívumot is hozhat az életedbe.

Étkezés kihagyása

Az étkezések kihagyása is sok negatív következménnyel jár. Ilyen többek között a fáradtság, idegesség, türelmetlenség, dekoncentráció. Ha az étkezések kimaradásáról van szó, akkor leggyakrabban a reggeli hiányáról van szó, amit nem lehet pótolni néhány gyorsan bekapott falattal, vagy egy bögre kávéval. Naponta háromszori étkezés a minimum, amire a szervezetnek szüksége van a hatékony működéshez.

Egészségtelen ételek

Sok egészségtelen étel okoz fáradtságot, kimerültséget. A sok szénhidrát képes olyan mértékben megemelni a vércukorszintet, ami ezt kiválthatja. Így még inkább fontossá válik, hogy milyen ételeket fogyasztasz. Nem csak a cukor képes olyan mértékben megemelni a vércukorszintet, hogy abból komolyabb bajok is származhassanak.

Forrás: macosz.hu