Kategóriák
Hírek

Reflektorfényben: a füge

A fügék mérete, színe és állaga erősen változó lehet, ez fajtától függ. Nem csak az ízlelőbimbóink kényeztetése miatt, egészségünkre gyakorolt hatásai miatt is érdemes ezt a keleti csemegét fogyasztanunk.

Kiváló káliumforrás: a kálium szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. Az emberek nagy többsége nem csak hogy nem eszik elegendő friss gyümölcsöt és zöldséget, de magas a sófogyasztásuk is, ezért gyakori, hogy alacsony a káliumbevitelük. Az alacsony káliumbevitel pedig, különösen, ha magas nátriumbevitellel párosul, könnyen magas vérnyomáshoz vezet.

Reflektorfényben álló gyümölcsünk magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztési folyamatokat, teltségérzetet biztosít, valamint segít kivédeni a posztmenstruális mellrák kialakulásának veszélyét is.

Sokan nem hiszik, viszont a fügebokor levele is ehető, nem csak a gyümölcse. A fügelevél ugyanis képes csökkenteni a cukorbetegek számára szükséges inzulininjekciók mennyiségét. Ezt a levélből sajtolt lékoncentrátummal lehet elérni. A fügefa leve továbbá a triglicerid szint csökkentésében is szerepet játszik, illetve egyes rákos sejtek növekedését is gátolja.
Egy adagnyi füge 79 milligramm kalciumot tartalmaz, mely segít a csontok megfelelő növekedésében. A-, E-, K-vitaminban gazdag.

füge

Mivel a füge nagyon könnyen romlandó gyümölcs, ezért maximum két nappal fogyasztás előtt vásároljuk meg őket. Olyan darabokat keressünk, melyek színe mély és sötét, a hús pedig puha, duzzadt, de nem nyomódott. A kis száruk legyen sértetlen és friss. A fügék illata is árulkodik frissességükről, édes aromát kell árasztaniuk. Az érett fügéket hűtőben is tarthatjuk, így 2-3 napig fogyasztásra alkalmasak maradnak.

Mivel nagyon könnyen sérülnek és nyomódnak, ezért egy papírszalvétával bélelt tányéron, vagy alacsony fülű tárolóedényben érdemes tartani őket. Legjobb, ha becsomagoljuk őket, így nem száradnak ki és nem veszik fel más ételek illatát a hűtőből. Ha még nem teljesen érettek a gyümölcsök, tartsuk őket szobahőmérsékleten.

Használjuk ki a friss füge adta élvezeteket, összehasonlíthatatlan érzés a szárított változathoz képest.

forrás: www.evamagazin.hu