Kategóriák
Receptek Vegetáriánus

Rozmaringos, brindzás vajretek püré, búzacsírával és graham brióssal

Egyre népszerűbbek a különböző csírák, melyek a jelenkori diétás étrend speciális kiegészítői lettek. Lehet nyersen vagy szárított formában is fogyasztani. Mindenkinek az ízlésére van bízva, hogy milyen arányban építi be étkezésébe. Nem mondom, hogy az ízük elnyerné a közízlést, azonban rendkívüli módon segítik szervezetünk karbantartását. Ha figyelmesen végig olvasod megtudhatod, hogyan.

Búzacsíra
A búzacsíra egy olyan élő táplálék, mely széles vitaminspektrummal (A, B-komplex,C,D,G, K,U) természetes kalcium, szilicium, magnézium, foszfor és fluor tartalmát a szervezet 100 százalékosan hasznosítja. 25 százalékkal több fehérjét tartalmaz, mint a hús, de alig található benne zsír, ezért is jó kiegészítője a diétának, hiszen megadja a szükséges kalóriát. Magas antioxidáns és enzim tartalma miatt alapeleme az egészséges táplálkozásnak.
Fontosabb hatásai:

  • – fiatalítja a sejteket
  • – normalizálja a vérnyomást
  • – beállítja a koleszterinszintet
  • – tisztítja a májat
  • – gátolja a rákos sejtek életben maradását
  • – segíti a vér oxigénellátását
  • – a benne lévő természetes cukor és tápérték egyszerűsíti a speciális étrendet
  • – potencianövelő
  • – gyulladáscsökkentő
  • – javítja az idegrendszer működését
  • – segíti az emésztést és karban tartja a bélcsatornát
  • – kor nélkül alkalmazható, nemcsak speciális étrendhez

A legtöbb szupermarketben megtalálható. A fentiek tükrében ez nem egy nagy összeg egészségünkért. Ráadásul nem kell egy ültő helyben befalni, naponta egy-két csipet is elég. Ahogy már említettem, az íze fajtánként változó. Van, aki a búza-, a retek- vagy a brokkolicsírára esküszik. A jó ízű étkezéshez fontos, hogy találjuk meg a számunkra legjobb arányt. Ha valakinek kevésbé nyeri el a tetszését az íze, de elismeri gyógyhatását, joghurtban, vagy salátában „elbújtatva” is beviheti szervezetébe jótékony hatóanyagait. A mai ötlet egy most szezonális zöldséggel, a retekkel kerül terítékre.

kep (427)

Hozzávalók a családnak:

  • 100 gramm brindza (Kcal: 280, SzH: 3g)
  • 2 vajretek (Kcal: 15, SzH: 2g)
  • fél fej lilahagyma ( Kcal: 32, SzH: 6,4)
  • 1 marék friss rozmaring
  • Néhány csipet búzacsíra kb 20 gr (Kcal: 70, SzH: 8,4)
  • Teljes értékek Kcal: 397, SzH: 19,8
  • Graham kenyér/briós vagy rozskenyér – 100gr értéke Kcal: 270, SzH: 54

1., Az áttört brindzát lereszelt retekkel keverem össze és friss rozmaringgal ízesítem. 1 órára hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek, majd frissen sült – jelen esetben – saját magam sütött graham briósomra kenem és megszórom egy kis búzacsírával. A hagymát azért hagyom ki, mert azt a gyomor panaszokkal küszködőknek nem ajánlom, csak a cukorbetegeknek javaslom, de csak ízesítőként.

2., A frissen reszelt retekből felszabaduló víz természetes úton bejuttatott folyadék, amely a vese és a máj tisztán tartását is segíti.  A mai hírlevél egy bevezető a csírák világába, kezdő lépés abba az irányba, hogy kísérletezzünk velük bátran és keressük meg azt az arányt, amiben ízük a legjobban élvezhető. Salátákra, joghurtba, körözötthöz is remek partner.

Forrás: schef.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük