Kategóriák
Életmód

Szi­vünk védelmében – gyógyí­tó növények

Ezt a sziszifuszi munkát csak úgy tudja jól végezni, ha az erekben akadálytalanul áramolhat a vér, és ha a szív izmai rugalmasak. Amikor a vérfalak rugalmatlanná válnak, érelmeszesedésről beszélünk, mely korunk népbetegsége. Lényege, hogy a verőerek falába zsírszerű anyag (koleszterin) ivódik bele. Ezért fontos tehát, hogy a vér koleszterintartalma ne haladja meg a kívánatos értéket. Koleszterincsökkentő hatású az a tyúkhúr teája. Ezekből a növényekből keverék is készülhet.

pic (92)

A galagonya virágos ágvég csodálatosan rugalmasan tartja az erek falait, hogy a vér nyomásának megfelelően tágulhassanak-szűkülhessenek. Nincs ennél a növénynél jobb őrzője szívünknek, érrendszerünknek.
A fagyöngy hasonló jó tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek teáját hideg áztatással kell elkészíteni mészmentes, lágy vízzel.

Saját immunrendszerük védekezése is nagyon fontos. Mind a kakukkfű, mind az orbáncfű teája kiváló immunerősítő. Rendszeres fogyasztásukkal sok betegség megelőzhető.

Cukorbetegeknek fokozottan ügyelniük kell érrendszerük jó állapotára, mert a vér magas cukortartalma miatt az erek falán ún. plakkok alakulnak ki, amelyek a véráram útját akadályozzák, így a rossz vérellátás miatt sérülnek a sejtek, kevesebb oxigén jut a szervekhez. Ennek első jele a látás romlása és a fekélyek kialakulása, elsősorban a lábon. Hosszú távon magas vérnyomás, veseelégtelenség, férfiaknál impotencia alakulhat ki.
Nagyon jó tisztító hatásású ilyen esetekben a diófa leveléből készült tea, melyet a láb lemosására is használhatunk.

A fent említett gyógynövények fogyasztásával kikerülhető a trombózis, a szélütés (stroke) és az infarktus.

Forrás: macosz.hu