Kategóriák
Életmód

Terhességi cukorbetegség

A terhesség diabetogén hatású, aminek hátterében az inzulinrezisztencia (egy szénhidrát anyagcsere betegség, melyben a zsír-és izomsejtek érzéketlenek az inzulinra, és hogy megfelelő legyen a vércukorérték, a hasnyálmirigy több inzulint kezd termelni. Azonban azok a szervek, amelyek erre érzékenyek, nem képesek hibátlan működésre.) fokozódása áll. Ennek kialakulásában a terhességben bekövetkező hormonális változások játszanak döntő szerepet. Valószínű, hogy a placenta antiinzulin hatású hormonok termelésén kívül, az inzulin egy részének lebontásával is hozzájárul a cukoranyagcsere zavar kialakulásához.

kep (586)
Szűrés
A terhességi cukorbetegség felismerése szűrés útján történik. A várandós gondozás során valamennyi kismamánál el kell végezni a megfelelő szűrő vizsgálatot. Már a gondozásra való jelentkezéskor, az első kivizsgáláskor történik egy éhgyomri vércukorszűrés. Ha a családban van cukorbeteg, akkor a kismamánál fokozott figyelmet szentelnek a megfelelő gondozására. Normál esetben a 24-28. terhességi héten végzett 75mg-os szájon át fogyasztott cukoroldat fogyasztása után történő úgynevezett terheléses vércukor vizsgálat történik. Az éhgyomri és a cukorfogyasztás után 120 perccel meghatározott vénás vércukorszint értékelése a WHO kritériumainak figyelembe vételével történik. Amennyiben az éhgyomri vércukorérték eléri, vagy meghaladja a 7 mmol/l-t, a cukorterhelés nem végezhető el. Kóros a vizsgálat eredménye, ha a 120 perces vércukorérték eléri, vagy meghaladja a 7,8 mmol/l-t. Ilyenkor a tesztet meg kell ismételni.
Terhességi cukorbetegség diagnózisa állítható fel akkor is, ha az éhgyomri vércukorértékek két alkalommal elérik, vagy meghaladják a 7 mmol/l-t, vagy ha a véletlenszerűen mért vércukorérték két alkalommal eléri, vagy meghaladja a11,1 mmol/l-t.

Gestációs diabetes korai szűrése végzendő akkor, ha a várandós gondozás kezdetén (legkésőbb a 12-16 hétig) fény derül az alábbiakra:
-az életkor meghaladja a 30 évet
-túlsúly
-családi anamnézisben szerepel a cukorbetegség
-az előző terhességben már szerepelt a terhesség alatti vércukor emelkedése
-4000 gr-nál nagyobb súlyú újszülöttet hoztak világra
-egyéb szülészeti események esetében
-ismétlődő húgyúti fertőzések esetén
Ezekben az esetekben a 24-28 héten is elvégezzük a vizsgálatokat negatív eredmény esetén is.
Ilyenkor az orvos szükség esetén elrendelheti még speciálisabb szűrővizsgálatok elvégzését is (ezek is vérvétellel járnak).

kep (587)
Teendők:
A szénhidrát szegény diéta betartása és ellenőrzése kiemelt jelentőségű. Napi 160-220 gr szénhidrát és 100 gr fehérje mellett vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag étrend javasolt. Különösen fontos a napi 5 alkalommal történő étkezés. Ha diétával nem hozható egyensúlyba a cukoranyagcsere, akkor inzulinterápia beállítása válik szükségessé. A diéta célja, hogy a vércukorszint 4,5-6,7 mmol/l között maradjon és a vizeletben ne jelenjen meg cukor vagy aceton. Szülés közben cukortartalmú infúzió és rövid hatású inzulin adagolása célszerű a vércukorszint egyensúlyban tartása érdekében.
A gestaciós diabetessel szövődött terhesség után, a szülést követően 6 héttel és a szoptatás befejezése után ismét terheléses vércukor vizsgálatot javasol az orvos.
Anyai szövődmények
-szénhidrát anyagcsere felborulása, inzulin igény növekedése
-folyadék és elektrolit háztartás zavara
-érrendszerrel kapcsolatos szövődmények kialakulása
-húgyúti infekciók
Magzati szövődmények
-szívfejlődési rendellenességek
-nagymagzat
-koraszülés
-placentaelégtelenség, növekedési retardáció
-fokozott sárgaság, alacsony vércukor érték
A fenti szövődmények kivédhetőek gondos orvosi felügyelet mellett. A legfontosabb, hogy a kismama vegye nagyon komolyan az orvosa utasításait, kérjen tanácsot, segítséget.

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu