Húsa fajtától függően világos rózsaszínes, pirosas. Minél magasabb az olajtartalma, annál sötétebb a hús.
Magas proteintartalma és alacsony energia tartalma miatt (200 kcal/100 g) a sportolók, fogyókúrázok kedvelt étele.
Húsa szelént, magnéziumot, B vitaminokat.
Az egyik legzsírosabb hal, azonban omega-3 zsírsavai kedvezően hatnak a szervezetre.
Beszerezhetjük friss,mélyhűtött vagy konzerv formában.
Sokoldalúan felhasználható a konyhában, hiszen szendvicsekbe, salátába, kenőrémekbe főzés nélkül kerülhet a tonhalkonzerv. Tésztákhoz,rizshez is társíthatjuk, sok zöldség társaságában igazi pompás,egészséges lakoma.
Görög tonhalsaláta:
Hozzávalók 4 főre:
• 40 dkg tonhalfilé
• 10 dkg lila hagyma
• 4 salátalevél
• 20 dkg paradicsom
• 10 dkg fekete olajbogyó
• 1 citrom
• 1 dl olívaolaj
• 1,5 dl tejföl
• 1 tojássárga
• 2 babérlevél
• majoranna
Elkészítés: A halszeleteket lapos lábasba fektetjük.
Rászórjuk a hagymát, hozzáadjuk a babérlevelet, a majorannát, két karika citromot, borsot darálunk rá, megsózzuk.
Ráöntjük az olívaolajat és annyi vizet, ami éppen ellepi.
Felforraljuk, 8- 10 percig főzzük, míg a halszeletek megfőnek.
A halszeleteket kiemeljük, hűlni hagyjuk.
A levet tovább főzzük, sűrítjük.
A tojássárgát a Cayenne-borssal és egy fél citrom levével összekeverjük.
Kiemeljük a léből babérleveleket, a citromkarikákat és állandó keverés mellett a léhez adjuk a citromlével és Cayenne-borssal kevert tojássárgát, besűrűsödik.
Tovább keverve hozzáadjuk a tejfölt, még egyet rottyan, levesszük a lángról és jól lehűtjük.
Tálra terítjük a laskára vágott salátaleveleket.
Ráfektetjük a halszeleteket, köré a cikkekre vágott paradicsomot.
A halszeleteket áthúzzuk a mártással, a félbevágott olajbogyókat rászórjuk.
Tálalás előtt legalább két órán át hűtőszekrényben pihentetjük.
Szénhidráttartalom:23 gr