Kategóriák
Életmód

Vizsgáltassa meg a szemét

Bizonyos időközönként annak is érdemes felkeresni egy szemészorvost, aki tökéletesen egészségesnek érzi a látását. A legtöbb, kialakulóban lévő szemészeti elváltozás ugyanis a korai stádiumban még nem okoz látásromlást, az agy sokáig mintegy „kiegészíti” a látott képet a korábbi tapasztalata alapján. A szemészeti diagnosztika modern készülékei azonban már ilyenkor is rávilágítanak a problémára, az időben történő felismerés pedig elősegíti a mind tökéletesebb kezelést.

pic (74)

Ha pedig apróbb-nagyobb jelei mutatkoznak, hogy már nincs minden rendben, a szakorvos gondoskodik a megfelelő látáskorrekciós eszközről is a diagnózis felállítása és a terápia elkezdése mellett.

Zöld hályog: a korai felismeréssel elkerülhető a látásvesztés
A zöld hályog (glaucoma) a látóideg megbetegedése, melyet a szemgolyóban lévő csarnokvíz tartósan uralkodó magas nyomása okoz. A legalattomosabb szemészeti elváltozások egyike, mivel sokáig nem okoz tüneteket. Kezeletlenül vaksághoz vezethet, mivel ha ez a belső nyomás sokáig magasabb a normálisnál, a látóidegrostok károsodnak, elhalnak, a látótér egyre nagyobb területén keletkeznek sötét foltok, kiesések. Ma a zöld hályog a vakság egyik vezető oka a világon! Ezt megelőzni a zöld hályog korai felismerésével és megfelelő kezelésével lehet. A szakemberek azt javasolják, hogy 40-55 év között legalább kétévente, afölötti életkorokban pedig évente ellenőriztessék szemüket. A diagnózis szemnyomásmérés, csarnokzug-, szemfenék- és látótérvizsgálat alapján állítják fel.

Amikor a makula nem makulátlan
Az időskori látásromlás leggyakoribb oka az ún. makula degeneráció, amelynek lényege az ideghártya sárgafoltjának károsodása. Száraz és „nedves” (bevérzéses) formáját ismerik. Jelezheti a fokozatos vagy hirtelen látásromlás, az olvasási nehézségek jelentkezése, amikor az olvasott szövegből betűk “hiányoznak”, vagy ha a látás központi részében sötét terület alakul ki, illetve az is, ha az egyenes vonalakat torzulva, görbének látja, vagy ha a színek tompábbak lesznek. Az elváltozást szemfenék-vizsgálattal, érfestéssel, illetve az ún. Amsler-rácsos vizsgálattal állapítják meg.

Cukorbetegeket fenyegető veszély
Kiemelten fontos a rendszeres szemészeti vizsgálat azoknak, akik cukorbetegek, vagy a cukorbetegséget megelőző állapotban vannak. A vér tartósan magasabb cukorszintje ugyanis károsíthatja a szem ideghártyájának finom érhálózatát, diabéteszes retinopátiát alakíthat ki, ami kezeletlenül hagyva súlyos látásromlást, akár vakságot is okozhat. Időbeni felismerés után, rendszeres ellenőrzés és a megfelelő kezelés mellett azonban elkerülhetőek a látást veszélyeztető szövődmények. Jó tudni, hogy a cukorbetegeknél nemcsak a retinakárosodás, hanem a zöld hályog és a szürke hályog is az átlagosnál gyakrabban fordul elő.

Forrás: www.vital.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük