Kategóriák
Hírek

Sok cukorbeteg fiatalnál mutatkoznak szövődmények korai jelei

„Aggasztóan sok” 1-es típusú cukorbeteg fiatalnál tapasztalták szövődmények, egyebek között szem-, szív- és vesebetegség korai jeleit brit szakemberek, akik szerint ugyanakkor jó hír, hogy a korosztály körében egyre inkább ellenőrzik a vércukorszintet.

Generic image of child being tested for glucose level


A brit Királyi Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Kollégium (RCPCH) Angliára és Walesre kiterjedően elemezte a cukorbetegség 25 éven aluli fiatalok adatait 2013-ra és 2014-re vonatkozóan.

Az eredmények szerint a 2012/2013-ban regisztrált 25 221-ről 2014-re 26 867-re nőtt a diabéteszes gyermekek és fiatalok száma. (Ez jóval több mint ezer új esetet jelent.)

A betegeknek csak 16 százalékánál végeztek vércukorszint ellenőrzést és az esetleges szövődmények megállapítását szolgáló évi hét szűrést. A tartósan magas vércukorszint szívbetegséghez és veseelégtelenséghez vezethet.

A fiatalok több mint 27 százalékának volt magas a vérnyomása, hét százalékának jövőbeli vesebetegség, és több mint 14 százalékuknál – idővel akár vakságot is eredményezhető – retinopátia korai jelei voltak megállapíthatók, és több mint 25 százalékuk volt elhízott.

Az 1-es típusú diabétesz gyakran gyermekkorban jelentkezik. A betegséget az okozza, hogy az immunrendszer a vércukorszintet szabályozó bétasejtek ellen fordul, elpusztítja őket. A diabétesz ezen típusa különbözik a jóval gyakoribb 2-es típusú cukorbetegségtől, amely főleg az egészségtelen életmód következménye.

Forrás: infomed.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük