Heti négy tojás elfogyasztása több mint egyharmadával csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázatát – derítették ki a Kelet-Finnországi Egyetem kutatói.
Több mint 2300 42-60 év közötti férfi étkezési szokásai alapján megállapították, hogy a tojásevés nemcsak a betegség alacsonyabb kockázatával, hanem alacsonyabb vércukorszinttel is jár.
37 százalékkal kisebb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál a férfiaknál, akik négy tojást ettek hetente, mint azoknál, akik csupán egyet. Az összefüggés akkor is fennállt, amikor a fizikai aktivitást, a testtömeg-indexet, a dohányzást valamint a zöldség-és gyümölcsfogyasztást is figyelembe vették.
Kimutatták azt is, hogy négynél több tojás fogyasztása nem jár több haszonnal.
Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmányukban a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a tojás számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely hatással lehet a glükóz-anyagcserére és az alacsony szintű gyulladásra.
A kutatók arra is figyelmeztettek, hogy a már 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek nem szabad több tojást enniük, mert náluk az növeli a szívbetegségek kockázatát.
Egy másik tanulmányban svéd kutatók arra figyeltek fel, hogy a zsíros tejtermékek fogyasztása szintén csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A svéd kutatók 27 ezer 45-74 év közötti személy étkezési szokásainak elemzéséből vonták le következtetéseiket.
Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány összhangban van azokkal a korábbi kutatásokkal, amelyek szerint főleg a zsíros tejtermékek fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Forrás: infomed.hu