Kategóriák
Életmód

Egyen tojást!

Heti négy tojás elfogyasztása több mint egyharmadával csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázatát – derítették ki a Kelet-Finnországi Egyetem kutatói.

Több mint 2300 42-60 év közötti férfi étkezési szokásai alapján megállapították, hogy a tojásevés nemcsak a betegség alacsonyabb kockázatával, hanem alacsonyabb vércukorszinttel is jár.

kep (36)37 százalékkal kisebb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál a férfiaknál, akik négy tojást ettek hetente, mint azoknál, akik csupán egyet. Az összefüggés akkor is fennállt, amikor a fizikai aktivitást, a testtömeg-indexet, a dohányzást valamint a zöldség-és gyümölcsfogyasztást is figyelembe vették.

Kimutatták azt is, hogy négynél több tojás fogyasztása nem jár több haszonnal.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmányukban a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a tojás számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely hatással lehet a glükóz-anyagcserére és az alacsony szintű gyulladásra.

A kutatók arra is figyelmeztettek, hogy a már 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek nem szabad több tojást enniük, mert náluk az növeli a szívbetegségek kockázatát.

Egy másik tanulmányban svéd kutatók arra figyeltek fel, hogy a zsíros tejtermékek fogyasztása szintén csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A svéd kutatók 27 ezer 45-74 év közötti személy étkezési szokásainak elemzéséből vonták le következtetéseiket.

Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány összhangban van azokkal a korábbi kutatásokkal, amelyek szerint főleg a zsíros tejtermékek fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Forrás: infomed.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük