Kategóriák
Életmód

A cukorbetegség pofonegyszerű ellenszere

A joghurt egyszerű és olcsó garancia az egészséges idős korra – állítják a kutatók, akik hozzátették: a 2-es típusú cukorbetegség gyakran elhízás következtében alakul ki a középkorúaknál, ezért mielőbb gondot kell fordítani a megelőzésre.

kep (111)

Napi 28 gramm joghurt, tehát egy kisebb pohár negyede csaknem ötödével csökkenti a diabétesz kockázatát – mutatták ki a Harvard Egyetem Közegészségügyi Iskolájának munkatársai. A 2-es típusú cukorbetegség az idő múlásával általában súlyosbodik, és olyan szövődményekhez vezethet, mint a vakság, a szívroham vagy a stroke.

A fejlett országokban általános problémát jelent, hogy az egészségbiztosítás jelentős hányadát a cukorbetegek ellátása emészti fel. A megelőzés éppen ezért nemcsak közegészségügyi, hanem gazdasági szempontból is rendkívül fontos. Az amerikai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az étrend hosszú távon hogyan hat a betegség kialakulásának kockázatára.

A korábbi tanulmányok újraelemzése kis híján 200 000 fős mintát jelentett, akiket akár 30 évig is figyelemmel kísértek. A megfigyelési időszak kezdetén senki sem volt cukorbeteg, a végére azonban 15 156-an betegedtek meg. Az összes tejtermék bevitele nem mutatott összefüggést a diabétesszel, valamint önmagában a tej- és a sajtfogyasztás sem. A joghurt azonban védő hatásúnak bizonyult.

A tudósok ekkor újabb tanulmányok adatait is bevonták a vizsgálatba, amivel a minta félmilliósra bővült. Az eredmények szerint napi 28 gramm joghurt 18 százalékkal mérsékeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét – adta hírül a MediPress.

– Úgy találtuk, hogy a magasabb joghurtbevitel alacsonyabb cukorbetegség-kockázattal jár együtt, noha más tejtermékek, illetve az összes tejtermék-bevitel nem jár ilyen előnnyel. A joghurttal kapcsolatos konzekvens eredmények arra engednek következtetni, hogy érdemes az egészséges étrend részévé tenni – fogalmazott a szerzőként közreműködő Frank Hu.

Feltételezések szerint a joghurt bélflórára gyakorolt jótékony hatása áll az összefüggés mögött.

Forrás: otvenentul.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük