Kategóriák
Életmód

10 szuperétel az 1-es típusú cukorbetegeknek

A szuper ételek olyan élelmiszereket, élelmiszer csoportokat jelentenek, amelyeknek a fogyasztása jót tesz adott embereknek. Jelen esetben olyan szuper ételeket gyűjtöttünk össze, amelyeknek az 1-es típusú cukorbetegek veszik a legnagyobb hasznát.

Szuperételek

1-es típusú cukorbetegség kutatások

Napjainkban egyre több kutatás irányul a cukorbetegség problémájának a megoldására. Azonban a két típus között nagy a különbség, ezért a kutatások nagy része is külön kezeli őket. Világszerte több millió cukorbeteg él a Földón, de ezek nagy resze 2-es típusú cukorbetegségben szenved. Részben ezért is kap nagyobb figyelmet a 2-es típusú cukorbetegséggel foglalkozó kutatások. Most azonban azokról az élelmiszerekről írunk, amelyekről különböző 1-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatos kutatások során állapították meg azt, hogy fogyasztásuk jótékony hatású, de legalábbis semmiképpen sem ártalmas. Az American Diabetes Association 10 élelmiszert, illetve élelmiszer csoportot jelölt meg, amelyet mindenképpen ajánl az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, minél többszöri fogyasztásra.

Szuperételek

Sötétzöld leveles zöldségek

Bab

A hüvelyesfélék közül a leginkább a bab az, ami jótékony hatással van a vércukorszintre, és ezáltal olyan élelmiszer, amelyet 1-es típusú cukorbetegeknek is érdemes fogyasztania. A babnak többféle fajtája van, de hatásra igen hasonlóak, ezért érdemes kipróbálni többféle változatot is.

Sötétzöld leveles zöldségek

Ez egy igen széles élelmiszercsoport, amelyben a zöldségek igen nagy része megtalálható. Alapvetően a zöldségek fogyasztása a lehető legjobb, amit tehetünk, és ez a vércukorszint szempontjából sincs másképp. Itt elsősorban olyan zöldségekre kell gondolni, mint a petrezselyemfélék, spenót, salátafélék, répafélék, káposztafélék… de tulajdonképpen mindenféle zöldség fogyasztható az 1-es típusú cukorbetegeknek is. A különbség pusztán annyi, hogy vannak olyan zöldségek, mint például a sötétzöld leveles zöldségek, amelyek jobb hatással vannak az 1-es típusú cukorbetegekre, mint a többi.

Édes burgonya

Az édes burgonya is egy olyan zöldség, amelynek a fogyasztása, a különböző tanulmányok és megfigyelések szerint jót tesz az 1-es típusú cukorbetegeknek, ezért érdemes belőle többet fogyasztani.

Szuperételek

Citrusfélék

Citrusfélék

A citrusfélék ugyan gyümölcsök, és ezáltal fruktózt tartalmaznak, mégis hatékonyak többek között az 1-es típusú cukorbetegség esetén is. Magas C-vitamin tartalmuk miatt a citrusfélék az immunrendszert is erősítik, ami számos betegséggel szemben képes megvédeni a szervezetet. Többek között ide tartozik a citrom,narancs, grapefruit, mandarin, pomeló, lime.

Bogyós gyümölcsök

Egy újabb gyümölcs csoportról derült ki, hogy hasznos lehet az 1-es típusú cukorbetegeknek is. Próbáld ki te is a legismertebb bogyós gyümölcsöket: málna, egres, szeder, ribizli, eper, áfonya.

Paradicsom

A gyümölcsök után, itt egy újabb zöldség, aminek tulajdonképpen zöld a levele, de mivel egy igen hatékony élelmiszerről van szó, ezért érdemes külön is kiemelni. Többféle vitamin és ásványi anyag is található benne, ami segíti az 1-es típusú cukorbetegeket is.

Szuperételek

Diófélék

Magas Omega-3 zsírsav tartalmú halak

Ha valaki a húsokat részesíti előnyben, akkor az mindenképpen halat válasszon, mert azok a leghasznosabbak. Ezen belül is az olyan halakat érdemes fogyasztani, amelyeknek magas az Omega-3 zsírtartalma. Ezek közül a legismertebbek: lazac, hering, ajóka, szardínia, makréla, pisztráng, tonhal.

Teljes kiőrlésű gabonák

A gabonafélék közül pedig egyértelműen a teljes kiőrlésű változatokat tanácsos fogyasztani. Ezt nem csak az 1-estípusú cukorbetegeknek érdemes megfogadnia!

Diófélék

A diófélék, főleg a sió, több szempontból is hasznos az 1-es típusú cukorbetegeknek. Napi szintű fogyasztása bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet, amelyet több kutatás is alátámasztott.

Tej és joghurt

A különböző tejtermékek is olyan élelmiszerek, amelyeket érdemes fogyasztani. Elsősorban a tej és a joghurt ajánlott, de a sajt, vagy a túró is jó választás. Nem csak állati eredetű tejben, vagyis többnyire tehéntejben érdemes gondolkodni, hanem a növényi eredetű tejeket is bátran ki lehet próbálni.

Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük