Kategóriák
Hírek

Kezelés kapszulázott, őssejtekből képződő hasnyálmirigy szigetsejtekkel

A béta-sejt-transzplantáció legnagyobb problémája az, hogy a szervezetbe beültetett sejtek ellen kilökődést okozó ellenanyagok termelődnek, melyek csak komoly mellékhatásokat is okozó immungátló kezeléssel lassíthatók.

Kezelés kapszulázott, őssejtekből képződő hasnyálmirigy szigetsejtekkel

Számos eddigi sikertelen próbálkozás után a Juvenile Diabetes Research Fund 6 millió dolláros támogatása nyomán megszületni látszik egy új rendszer a ViaCyte cég kutatásai nyomán, a FDA által frissen engedélyezett VC-01 eszköz emberi klinikai vizsgálatának megkezdéséhez.
A gyógyeszköz két részből áll. Az Encaptra egy ambulanter a bőr alá illeszthető szemipermeabilis tok, mely beengedi a benne lévő sejtek táplálásához szükséges glukózt, oxigént, fehérjéket és más, a vérkeringésben lévő molekulákat, viszont távol tartja az immunrendszer sejtjeit és az ellenanyagokat. A tokban őssejtekből képződő szigetsejtek vannak, melyek mindegyike folyamatosan termeli a megfelelő hormont, így az inzulint, a glukagont, a szomatosztatint, stb., melyek a szükségletnek megfelelően a beteg keringésébe kerülnek.
Kapszulás cukorbeteg kezelés

Kezelés kapszulázott, őssejtekből képződő hasnyálmirigy szigetsejtekkel

Egérkísérletek során azt találták, hogy a beültetett és a cukorbeteggé tett egér anyagcseréjét teljesen normalizáló kapszulázott emberi sziget-sejtrendszert 4 hét után kezdte benőni a befogadó szervezet érrendszere, nyolc hét után pedig már teljesen behálózták az erek:
16 hét után a kapszulában lévő speciális őssejtek teljes értékű szigetsejt-csoporttá alakultak:
Az emberi vizsgálatok eredményeit nagyon-nagy érdeklődéssel várjuk.
Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük