Kategóriák
Hírek

Az eritrit és a nyírfacukor

A cukor és a cukoralkoholok összehasonlítása édesség (%), glikémiás index (GI) és kalória (cal/g) szempontjából
Szacharóz 100 – 60 – 4
Maltit 75 – 52 – 3
Hidrogénezett keményítő 33 – 39 – 2,8
Xilit 100 – 12 – 2,5
Izomalt 55 – 9 – 2,1
Szorbit 60 – 9 – 2,5
Laktitol 35 – 6 – 2
Mannit 60 – 0 – 1,5
Eritritol 70 – 0 – 0,2
 
Különbségek a xilit és az eritrit között
A xilit a lombos fák rostjaiból, az eritrit cukorból készül. Mindkettő biztonságos a cukorbetegek számára. A xilit 2,4 kalóriát, az eritrit 0,2 kalóriát tartalmaz grammonként, glikémiás indexeik pedig 7 és nulla. Az előbbi 75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a cukor, az eritrit pedig 0 grammot. A GRAS és az FDA mindkettőt biztonságosnak ítélte. A nyírfacukor nagy része a vastagbélen keresztül, az eritrit pedig a vékonybélen keresztül szívódik fel. Mindkettőt keverhetjük a cukorral, de az eritrit kevésbé édes, mint a szacahróz. A nyírfacukor túlzott fogyasztása enyhe hashajtó hatással jár, míg az eritritnek nincs ilyen mellékhatása. Mindkét anyag “fogbarát.” eritrit
Az eritrit további előnyei
100%-ban természetes. A természetben is előfordul (pl. gombák, szőlő). a tápcsatornában levő baktériumok természetes erjedése során is képződik. használata biztonságos. Az FDA és a GRAs is a legmagasabb biztonságossággal jelöli.Nem higroszkópos, nem vonzza a nedvességet. Grammonként kevés kalória, magasabb emésztési tolerancia. A véráramba nagy része felszívódik és a vizelettel változatlan formában távozik. Nem növeli a vércukorszintet és az inzulinválaszt. Nem hizlal.
Árnyoldalai
Erős endoterm reakciókat vált ki, így lehűti a forró folyadékokat, de a jeges eritrites folyadékot nehéz feloldani. Csak 60-80%-ban olyan édes, mint a cukor, így többet kell belőle használni. Nem karamellizálódik. A poháron finom kristályokat hoz létre, amitől koszos hatása lesz az üvegnek.
forrás: http://eritritol.info/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük