Kategóriák
Életmód

5 étel, amiről kevesen sejtik, mennyire káros: tele vannak cukorral

Nálatok is gyakran kerülhetnek az asztalra, pedig ezek az ételek tele vannak cukorral.

A cukorfogyasztás visszaszorítandó – ezt már sokszor hallhattad és olvashattad, de ha próbálod is a magad és a család – ezen belül a gyerekek – étrendjéből minél inkább kiiktatni a cukrot, nem lesz elég, ha csak arra figyelsz, hogy ne kanalazd tele a teát cukorral, vagy ne nasizzatok csokit állandóan. El kell olvasnod a boltban a termékek címkéit is. Sok olyan étel is tartalmaz ugyanis cukrot, amelyről nem is hinnéd elsőre, hogy van, vagy hogy ilyen sok van benne.

5 ilyen étel: annak fényében, hogy egy kockacukor három gramm, egy kis számolgatással magad is meg fogsz döbbenni, hány darabot ennétek meg egy-egy alacsony cukortartalmúnak vélt étel elfogyasztásával.

100%-os üdítő

Azt hinné az ember, hogy ha 100%-os gyümölcslevet vesz, egészséges italt iszik a család. Sajnos azonban döbbenetesen sok a cukor még ezekben is. Van olyan 100%-os narancslé, amelynek 100 milliliterje 9 gramm cukrot tartalmaz, egyfajta 100%-os multivitamin ital pedig 11,2 grammot. Egy bizonyos 100%-os ananászlé 11,5 grammot, a 100%-os alma pedig 11,4 gramm cukrot tartalmaz egyetlen deciliterben.

Barbecue szósz

Sokan szeretik a barbecue szószt, gyerekek és felnőttek is, pedig elég magas a cukortartalma. Szétnéztünk, és egy bizonyos fajta 100 grammjában 25,7 gramm szénhidrát van, amiből csaknem az egész, vagyis 23,6 gramm cukor.

pic (98)

Gyümölcslevesporok

Nagyon finomak és gusztusosak, de sajnos túl azon, hogy instant levesek helyett jobb otthon friss gyümölcsből főzni, az ilyen levesporok cukortartalma is igen magas. Van például olyan, amiből egyetlen adag 30 gramm, vagyis 10 kockacukornyi cukrot tartalmaz.

Salsa szósz

Ki ne szeretne néha ropogtatni kicsit, főleg, ha mozizásról van szó? Gyerekek és felnőttek egyaránt. Sajnos azonban a szószok, amelyekbe a tortilla chipset mártogatja az ember, hiába sós, valójában cukor is van benne. A boltban kapható verziók közül az egyiknek például 100 grammja 7 gramm cukrot tartalmaz.

Gyümölcsjoghurt

Bár csalogató a neve, hiszen a gyümölcsből és a joghurtból az ember arra asszociál, egészséges ételt vásárol, valójában a gyümölcsjoghurtok sok cukrot tartalmaznak: 100 gramm akár 13 gramm cukrot is tartalmazhat. A gyerek kedvenc cukorkás joghurtokról ne is beszéljünk – 100 grammjukban 18,5 gramm cukor is lehet.

Forrás: www.femina.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük