Kategóriák
Életmód

Veszélyes dolog nem reggelizni, különösen cukorbetegeknek

Egyre több amerikai – és európai, köztük magyar – kihagyja a reggelit. Többnyire a rohanó életmódra hivatkoznak és nincsenek tisztában azzal, hogy ez mennyi veszélyt rejt magában, ha először csak délben étkeznek. Kimutatták, hogy szoros ok-okozati összefüggés van a reggeli kihagyása és a túlsúly, a szív-érrendszeri betegségek és a diabétesz között.

Parents Preparing Family Breakfast In Kitchen

Mindeddig nem vizsgálták, mi történik akkor, ha a 2-es típusú cukorbetegek nem reggeliznek, esetleg abból a megfontolásból, hogy akkor csökken a vércukruk és könnyebben szabadulhatnak meg felesleges kilóiktól. Amerikai, izraeli és svéd kutatók kimutatták, hogy a reggeli kihagyása esetén csökkenés helyett a déli órákig emelkedik a vércukor szint, csökken az inzulin elválasztás és a hiperglikémia jellemzi a nap második felét is. Ez megmutatkozik a HbA1c szintek megemelkedésében.

A következő vizsgálatot végezték el 22 2-es típusú, átlag 57 éves és 28 kg/m2 testtömeg indexű cukorbetegen: a betegek két napon keresztül azonos mennyiségű ételt, kalóriát fogyasztottak, csupán a második napon kihagyták a reggelit és délben étkeztek először.

Azt találták, hogy míg az első napon, amikor reggeliztek az ebéd és vacsora utáni átlagos vércukor szintjük10,5, ill. 11,8 mmol/l-ig emelkedett, addig a második napon, amikor kihagyták a reggelit, ezek az értékek 14,7, ill.16,4 mmol/l-t értek el. Ezt a vizsgálók azzal magyarázták, hogy a hasnyálmirigy béta-sejtjei a reggeltől délig meghosszabbított koplalási periódus során „elfelejtik” alapvető feladatukat.

Ezért a reggeli kihagyását követő ebéd után a béta-sejteknek időre van szükségük, hogy „magukra találjanak”. Van még egy másik tényező is: a délig tartó éhezés során megemelkedik a vérben a szabad zsírsavszint, ami szintén csökkenti az inzulin hatását.Mindezekre tekintettel nagy fokban ajánlható, hogy a cukorbetegek ne hagyják ki a reggelit és ezt követően ne egyék túl magukat délben és este. A szerzők hasonló vizsgálat végzését tervezik 1-es típusú cukorbetegeken is.

Forrás: Diabetes Care, www.macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük