Kategóriák
Hírek

Új triglicerid szintet csökkentő szer a láthatáron

A magas szérum triglicerid szintek gyakran járnak együtt inzulinrezisztenciával, metabolikus szindrómával, diabétesszel, szív-érrendszeri bántalmakkal és hasnyálmirigy gyulladással. A triglicerid szintek megemelkedéséért számos tényező lehet felelős, genetika, dohányzás, elhízás, túlzott alkohol- és szénhidrát fogyasztás.

pic (103)

A normális triglicerid szint felső határa 107 mmol/l. Nagyon sok embernek a triglicerid szintje ezt meghaladja. Többfajta szerrel rendelkezünk a szintek csökkentéséhez, nikotinsav (itthon nem használjuk), különböző fibrátok (pl. fenofibrát), halolajokban gazdag diéták, mégis sokszor mindezekkel nem tudják a kívánt eredményt elérni. Második fázisú klinikai vizsgálatot folytattak le az Egyesült Államokban az ISIS 304801 jelzésű készítménnyel, mely gátolja az apolipoprotein C-III (APOC3) szintézisét, ugyanis ez szabályozza a vérplazma triglicerid szintjét azáltal, hogy lassítja annak a lebomlását. Az APOC3 gátlása révén felgyorsul a trigliceridek lebomlása, ezáltal gyorsabban ürülnek ki a szervezetből és íly módon csökken a triglicerid szint, miáltal mérséklődik az inzulinrezisztencia és a metabolikus szindróma kockázata.

Az eddig elvégzett klinikai vizsgálat keretében 57 olyan betegnél végeztek véletlenszerű csoportosításban ISIS 301801, ill. placebo adagolása mellett vizsgálatot, akik éhomi triglicerid szintje 5,5-31 mmol/l között volt. További 28 személyt (triglicerid szint 3,5-31 mmol/l) fibráttal kezeltek. Végpontként az APOC3 %-os szintváltozását tekintették. Az ISIS 304801 készítmény a plazma APOC3 szintjét a szer adagjától (100-200-300 mg) függően 32-63-79%-kal csökkentette, míg a placebo-t kapók APOC3 szintje 4%-kal emelkedett. Ha az ISIS 304801 készítmény mellé még fibrátot is adtak, az APOC3 szintje nem csökkent tovább. Az új szer adása kapcsán semmilyen mellékhatást nem észleltek.

Forrás: N Engl J Med, www.macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük