Kategóriák
Hírek

Nem velünk van a baj! Ez az oka annak, hogy édesszájúak vagyunk

Három kanál cukor a teába vagy a kávéba, és máris kész van az ideális ízesítésű napindító ital. Minél édesebb, annál jobb, azonban egy új kutatás szerint a génjeink a felelősek azért, ha a leves előtt már inkább a desszertet fogyasztanánk el az esti vacsoránál. 

A kutatók szerint az édességet kedvelő emberek gyengébb édesíz-érzékeléssel születnek, tehát több cukorra van szükségük ahhoz, hogy az édesség ugyanolyan szintjét megérezhessék – írja a Science Daily.

pic (243)

Ikreken kísérleteztek

Egy kutatás kimutatta, hogy egyetlen génkészlet befolyásolja az emberek édesíz-érzékelését. Mindez attól függetlenül igaz, hogy mesterséges édesítőszert vagy természetes cukrot használunk.

„Ugyanúgy, ahogyan az emberek rossz hallással születnek, és jobban fel kell hangosítaniuk a rádiót ahhoz, hogy hallják, a gyenge édesíz-érzékeléssel született személyeknek is eggyel több kanálnyi cukorra lehet szükségük a kávéba ahhoz, hogy ugyanolyan édesnek érezzék” – mondta a tanulmány szerzője, dr. Danielle Reed.

A szakértők 243 egypetéjű és 452 kétpetéjű ikerpárt, valamint 511 személyt vizsgáltak meg a kutatás során. 

Mindegyik alany megkóstolta, majd értékelte négy édes oldat (fruktóz, glükóz, aszpartám és neoheszperidin-dihidrokalkon) ízének intenzitását. Az első kettő természetes cukor, a két utóbbi pedig kalóriamentes mesterséges édesítőszer.

Az egypetéjű ikrek azonos génekkel rendelkeznek, a kétpetéjű ikrek DNS-ének azonban csupán körülbelül a fele egyezik meg.

pic (245)

A mostani kutatás azt mutatta ki, hogy a genetikai tényezők az édesíz-érzékelés eltéréseinek körülbelül 30 százalékáért felelősek az egyes emberek között.

Az eredményekből az is kiderült, hogy azok, akik a természetes cukrokat kevéssé édesnek érzékelték, hasonlóan gyengének érezték a cukorpótlékok ízét is. Ez arra utal, hogy lehet közös kapocs a természetes cukrok és a szintetikus édesítőszerek között.

Mi több, kevés bizonyítékkal ugyan, de az új kutatás azt is kimutatta, hogy jócskán befolyásolja édes ízérzékelésünket az, hogy gyermekkorunkban mennyi cukrot fogyasztunk.

Forrás: www.life.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük