Az extra szűz Oliva olaj nagyobb mértékben csökkenti a vércukor és koleszterin szintet a többi zsiradékhoz képest derül ki egy új tanulmányból. A római Sapienza Egyetem által végzett tanulmányból kiderül, hogy jótékony hatással lehet a mediterrán diéta cukorbetegségre nézve.
A kis volumenű tanulmányban ugyan csak 25 résztvevő volt, mindannyian tipikus mediterrán étrenden, azonban az eredmények mindenképp érdekesek lehetnek.
Két étkezés során fogyasztottak a résztvevők elsősorban gyümölcsöt, zöldséget, gabonát, és halat. Az első étkezéshez 10g extra szűz Oliva olajat adtak, a másodikhoz pedig kukorica olajat.
Mind két étkezés után megmérték a résztvevők vércukorszintét, és arra a megállapításra jutottak, hogy a vércukor szint sokkal kisebb mértékben nőtt az Oliva olaj fogyasztása után.
Korábbi tanulmányok szintén arra az eredményre jutottak, hogy az extra szűz Oliva olaj jótékony hatással van, a 2-es típusú cukorbetegekre mivel emeli az inzulinszintet.
A kutatók jobban meglepődtek azonban, hogy csökkent az LDL szint, amit „rossz” koleszterinként definiálunk az extra szűz Oliva olaj fogyasztásának köszönhetően.
A kutatás eredményei mindenképp érdekesek és értékesek, azonban kezdetlegesek így feltétlenül további kutatásokra lesz szükség.
Forrás: www.diabetes.co.uk