Kategóriák
Hírek

Fruktóz áttörés hozhatja el a jövő kezelését

Annak a megértése, miként jut el a fruktóz a sejtekhez, segíthet megalkotni, egy új terápiát cukorbetegeknek, túlsúly illetve rák ellen küzdőknek. Egy nemzetközi összefogás az Egyesült Királyság Japán és Svédország kutatói között folytatott kutatást, hogy miként jut el a fruktóz, mely gyümölcscukor néven is ismert, a vérből a sejtekbe.

pic (310)

A gyümölcscukor az egyik fő cukorfajta mely megtalálható zöldségekben, gyümölcsökben, és a mézben is. Ha ilyen formában fogyasszuk a fruktóz veszélytelen mivel ezzel együtt vitaminokat is juttatunk a szervezetünkbe. Azonban amikor utólagosan hozzáadott gyümölcscukrot fogyasztunk, például félkész ételekből, üdítőkből, akkor az máshogyan befolyásolja agyunkat.

Egy krisztallográfiás röntgen nevezetű eljárással a kutatók azonosítani tudták, hogyan szállítja a GLUT5 nevű fehérje a fruktózt a sejtmembránon keresztül. Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a megváltozott aktivitású GLUT5 fehérje kapcsolatban állhat 2-es típusú cukorbetegséggel illetve kiváltó oka lehet a túlsúlynak is.

A GLUT5 atomok hosszas tanulmányozása után, a kutatóknak sikerült megalkotniuk egy 3D-s modellt a fehérjéről, amely egy igen fontos lépés lehet a cukorbetegség és a rák legyőzésében.
A kutatást vezető Dr. David Drew a Stockholm egyetem Biokémiai és Biofizikai osztály vezetője a következőt mondta: „Azzal, hogy sikerült feltárnunk, hogyan is zajlik, a fruktóz „utazása” molekuláris szinten egy lépéssel közelebb jutottunk, hogy megértsünk sok mást is róla. Például, hogy ez a „kapuőr” molekula, hogyan választja ki a fruktózt, a többi sok ezer más molekula közül melyek folyamatosan bombázzák sejtjeinket.

A tanulmányt a journal Nature-ben publikálták.

Forrás: www.diabetes.co.uk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük