Kategóriák
Életmód

Diétás tanácsok cukorbetegeknek

A cukorbetegeknek elsősorban nem „diétás” élelmiszereket kell fogyasztani, hanem étrendjüket a „normális” élelmiszerekből kell összeállítani. Az úgynevezett „diétás” élelmiszerek többsége, és az élelmiszeripar által cukorbetegek számára előállított édességek változatai többnyire arra alkalmasak, hogy a cukorbetegek komfort-érzetét növeljék. Joggal állítható, hogy teljes értékű lehet az étrend a „diétás” élelmiszerek túlnyomó többsége nélkül is, csupán az édes ízről lemondani nem tudók részére van ezeknek jelentősége.

pic (337)Ide tartoznak az alábbiak:

Mesterséges édesítőszerek
Közös jellemzőjük, hogy nem tartalmaznak energiát, nem emelik a vércukorszintet. Tabletta, folyadék vagy por formájában kerülnek forgalomba. Jelenleg a hazai piacon négy édesítőszer szerezhető be: szacharin, ciklamát, aceszulfam-k és aszpartam.  A folyadékok (tea, kávé, kakaó), egyes ételek, édességek (palacsinta, gyümölcsleves, pudingok) édesítésére kiválóan alkalmasak.
Ide sorolhatók a mesterséges édesítőkkel készített (többnyire light jelzésű) energiamentes üdítőitalok is. A mesterséges édesítőszerek rendszeres használata javasolt az édes ízt kedvelő cukorbetegek számára, de előnyös a cukorfogyasztását csökkenteni kívánó nem cukorbeteg egyéneknek is.
Cukorhelyettesítő anyagok (szorbit, fruktóz)
Sütemények, csokoládék, desszertek stb. készítése esetén nemcsak a cukor ízét kell pótolni, hanem állományát is. Ezen esetekben használhatja a cukorhelyettesítő anyagokat (fruktóz, szorbit).  Jellemzőjük, hogy energiát tartalmaznak és bár kisebb mértékben mint a cukor, de emelik a vércukorszintet, van inzulinigényük, így a napi szénhidrátmennyiségbe be kell számolni. A szorbit fokozott bélmozgást gázképződést okozhat ezért elővigyázattal használják. A cukorhelyettesítőkből nem kívánatos napi 50g – nál nagyobb mennyiségeket fogyasztani. A velük készült cukorkák csokoládék, desszertek száraz sütemények energiatartalma nem különbözik a normál termékekétől, ezért csupán kis mennyiségben fogyasztva és csak normális testtömegű cukorbetegek számára ajánlhatók.
Diétás gyümölcsnektárok, befőttek, dzsemek
pic (338)
Mesterséges édesítőszerrel és vagy cukorhelyettesítővel édesített termékek. Fogyasztásuk esetén a napi szénhidrát mennyiségbe beszámítandók.
Forrás: www.macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük