Kategóriák
Mondd meg Cukrom

"Úgy indulnék futóversenyen" – hogy kezdjek hozzá?

A cukorbetegséggel nagyon érdekes tapasztalatom van. Karate pályafutásom elején volt egy fiú, aki cukorbeteg volt, mégis mindent megcsinált, végigedzett, mégpedig orvosi javaslatra. Akkor még nem tudtam, hogy igenis, ezzel javított az állapotán. Mit a legkönnyebb elkezdeni mozogni, amihez szinte nem kell semmi, csak egy pár cipő? A futást. Manapság nagyon népszerűek a futóversenyek. Cukorbetegként a kellő körültekintéssel kell eljárni természetesen, és én azt mondom, soha ne indulj el kísérő nélkül, ne kockáztass, de butaság lenne kimaradnod ebből az élményből.

 pic (396)

Amíg nem jutsz el egy bizonyos szintre a futásban, addig szenvedsz-és gyűlölsz minden percet, amit ezzel töltesz. Aztán közömbössé válik- nem halsz bele már a megtett km-ekbe, de még érzel semmit, teljesen semleges, mint egy idegen az utcán. Aztán történik valami-ha jól csinálod, és minden edzéseden kitűzöl magad elé valami új célt. És amikor először belehalsz majdnem szó szerint a futóedzésbe, akkor megtörténik a csoda. A Flow-állapot. Onnantól nincs megállás, megszállott lettél. Miért érdemes futóversenyen indulni azon kívül, hogy most annyira trendi, és a szomszéd is ezt teszi?

Elmesélhetném a saját példámat? Tavaly ősszel sokat vívódtam a versenyzésen, hogy legyen még több motivációm edzeni. Végre szeptember elején leszakvizsgáztam, lekerült ez a teher rólam, a kisbabám 1 éves lett, így el tudtam végre menni futni. A húgom (akivel egyébként anno döntőztem EB-n) egymás után szerzi az újabb érmeket és kupákat karatéban Eb-ken, ilyen-olyan bajnokságokon. Elmorfondíroztam rajta, hogy volna-e kedvem újra versenyezni. Hajszolod a legyőzhetetlenséget, az erőt, a gyorsaságot, izomtömeget, … Azért edzel, mert muszáj…csak nyomod, mint a gép…és ezért félreállítani mindent. A család második a sorban, félredobni élményeket, mert olyan fáradt vagy mindig, hogy estére szinte hányingered van. A testvérem ilyen sikereket ér el, én 2 hónapos felkészülés után, 3 hónapos terhesen 6 óra alatt 64 km-t futottam, 4 hónaposan pedig félmaratont 1:36-os idővel. Tavaly a bajai 6 óráson minden felkészülés nélkül futottam 59 kmt, csak a BAJNOKOK EDZÉS e volt a rendes edzésem, ami küzdősport erőnléti edzés. Most megtört a jég. Valahogy hiányérzetem volt, kerestem a célokat, a motivációt, ami kihajt az idén is nap mint nap futni, nemcsak azért, hogy megfuttassam a kutyámat, ha esik, ha fúj.

pic (397)

Utálom a hideget, a ködöt, az esőt a szelet, amúgy is fagyos testemen hajnalban az átizzadt ruha. Nyáron meg mire megjövök, szakad rólam a víz, hajmosás mindig, egyébként is fáradt vagyok, későn feküdtem, korán keltem…Aztán persze –ha megteremted a kényszerítő szituációt magadnak-, benevezel egy versenyre, akkor elindulsz. Lépsz egyet, kettőt, szinte magától működik a tested, kezdesz átmelegedni hajnalban, nézed ahogy felkel a nap, a kacsák sétálnak előtted az úton, legalábbis nálunk a szigeten, a kutya boldogan lohol melletted. Lélegzel, és érzed, hogy élsz. Hogy bármire képes vagy, hogy pumpál a szíved. És elneveted magad, hogy Úristen, hát imádsz futni!

Tudod, hogy kezdjél hozzá? Nevezz be egy futóversenyre, egy rövid távra, mondd el azoknak, akikben megbízol, kérj edzéstervet, vagy járj el egy futóklubba, beszéld meg az orvosoddal, és hajrá! Meg fogsz tanulni futni, hidd el, mert ott a motiváció, ami kihajt téged, és ott az edződ, akinek az a feladata, hogy kihozza belőled a maximumot. Csak tudod, mi a dolgod: teszed egyik lábad a másik után.

Legyetek bajnokok a mindennapokban!

Dr. Csábi Bettina
BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük