A sütőtök az egyik legegészségesebb zöldségünk, jótékony hatásait akár napestig sorolhatnánk. Cikkünkben ezúttal 7 érvet említünk, ami miatt érdemes fogyasztani!
1., Megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását
A káliumtartalmú ételek fogyasztása ugyanannyira fontos, mint a nátriumbevitel csökkentése – különösen akkor, ha magas vérnyomással küzdünk. Egy felmérés szerint az amerikai lakosságnak mindössze 2 százaléka jut elég káliumhoz, pedig a megfelelő mennyiségű káliumbevitel akár 20 százalékkal csökkentheti a korai halálozás kockázatát. Szerencsére a sütőtök erre remek megoldást jelent, hiszen tele van káliummal.
2., Segít megelőzni az asztmát
Azoknál az embereknél esélyes az asztma kialakulása, akik túl alacsony mennyiségű béta-karotint és túl kevés olyan antioxidánst fogyasztanak, amelyek a narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak. Emiatt érdemes a sütőtök mellett minél több sárgarépát, sárgabarackot, sárgadinnyét vagy papayát is fogyasztani.
3., Csökkenti a rák kockázatát
Kutatások kimutatták, hogy a béta-karotin rendszeres fogyasztásával csökkenthető a végbélrák kialakulásának kockázata, sőt, fiatal férfiak esetében a prosztatarák esélye is redukálható. Szerencsére a sütőtök tele van béta-karotinnal, ezért érdemes kihasználni, hogy éppen szezonja van.
4., Hatásos cukorbetegség ellen
Jó hír, hogy a magas rosttartalmú étrenddel csökkenthető a cukorbetegségben szenvedők vércukorszintje. Egy csészényi sütőtök nagyjából 6,6 gramm rostot tartalmaz, amely körülbelül negyede az ajánlott napi bevitel mennyiségének.
5., Egészséges lesz tőle a hajunk és a bőrünk
Magas A-vitamin-tartalma miatt érdemes gyakrabban fogyasztanunk a sütőtököt. Ez az a vitamin, amely szabályozza a faggyútermelést, és javítja a bőr és a haj állapotát. Ráadásul a sütőtök még a megfelelő C-vitamin-bevitelről is gondoskodik, ennek köszönhetően pedig serken a kollagéntermelés, ez pedig javítja a haj és a bőr struktúráját.
6., Javítja az emésztést
A magas rosttartalmának köszönhetően a sütőtök elősegíti az emésztőrendszer egészségét és megakadályozza a székrekedést. A rostok továbbá gátolják a gyulladások kialakulását, javítják az immunrendszer működését, valamint csökkentik a magas vérnyomást, a koleszterinszintet, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az elhízás és a rák kialakulásának esélyét.
7., Erősíti az immunrendszert
Az olyan élelmiszerek, amelyek gazdagok A- és C-vitaminban is, például a sütőtök, erősítik az immunrendszerünket is. Ehhez pedig az előbb említett magas rosttartalom is hozzájárul, így segítségével ellenállóbbá tehetjük szervezetünket a betegségekkel szemben.
Forrás: www.femcafe.hu