Kategóriák
Életmód

Vakság és amputáció – Ilyen veszélyes szövődményei lehetnek a kezeletlen cukorbetegségnek

Egyre több ember szenved cukorbetegségtől, aminek nem csak a tünetei rémisztőek, hanem a szövődményei is. Mivel ma van a cukorbetegek világnapja, összegyűjtöttük, mivel kell szembenéznie annak, akinek a problémáját nem kezelik időben!

1. Ugrásszerűen megnő a koleszterinszint és a vérnyomás

Az 1-es típusú cukorbetegség esetében a test nem termel inzulint, a hormont, ami a vércukor szintjét szabályozná, míg a 2-es típusú cukorbetegségnél ugyan előállítja, de nem tudja rendesen felhasználni. Ennek eredményeképpen a HDL vagyis a jó koleszterin szintje csökken, a káros vérzsíroké, ismertebb nevükön triglicerideké nő, az artériák pedig összeszűkülnek. A páciensek nagy részénél magas vérnyomás alakul ki, ami növeli a stroke és a szívbetegségek esélyét, illetve csökkenti a memória hatékonyságát is.

2. Romlik a látás

4 millió cukorbetegségben szenvedő embernél mutatnak ki retinopathiát, ami szemfenéki elváltozásokat jelent, és a szemfenéki keringés károsodása miatt alakul ki. Három típusa van: háttér retinopathia, maculopathia és proliferatív retinopathia. Oka egyszerű: a magas vércukorszint károsítja a szem ereit, a sárgafoltot (az éleslátás helyét), az üvegtestet és az ideghártyát. Ez azért veszélyes, mert a szem romlásának folyamata akár 7 évvel azelőtt is elkezdődhet, hogy diagnosztizálták volna a cukorbetegséget. Az elmúlt 20 évben egyébként a diabéteszes páciensek 80%-ánál állapítottak meg retinopathiát, 10 ezer beteg közülük megvakult.

3. Károsodnak a vesék

Ha nem kezelik a cukorbetegséget, a vérnyomás pedig tartósan magas, akkor dibéteszes nefropátia is létrejöhet, ami a vesékben lévő ún. glomerulusok elváltozását jelenti. Ez a glomerulusokban lévő kötőszövet és a bennük futó hajszálerek (kapillárisok) falának kötőszövetes megvastagodását okozza, később pedig vesekárosodást is előidézhet. Ha nem vizsgáltatod ki magad időben, 10 éven belül olyannyira leromlik a vese állapota, hogy átültetésre is szükség lehet.

4. Tönkremegy az idegrendszer

A cukorbetegség okozta idegrendszeri szövődmény jellegzetesen az alsó végtagokon okoz panaszt: a páciens gyakran érez zsibbadást, hasogató fájdalmat, érzékkiesést. Minél tovább marad kezeletlen a diabétesz, annál gyakoribb, hogy a fokozott nyomásnak kitett területeken fekély alakul ki – ha ez a rész elfertőződik, akkor az amputáció szükségességét sem lehet kizárni. Hozzá kell tennünk, hogy a cukorbetegségben szenvedő emberek 7,5%-a már azelőtt neuropátiától és idegrendszeri károsodástól szenved, mielőtt kimutatták volna náluk a diabéteszt.

5. Károsodnak a nagy erek

A cukorbetegség egyik szövődménye, hogy tönkreteszi a nagy ereket, így komoly szív- és érrendszeri megbetegedések alakulhatnak ki. Ez elsősorban a magas vérinzulinszint és a sejtek inzulinnal szembeni csökkent érzékenysége kapcsán a felgyorsult érelmeszesedéssel és ezek szerveinket károsító hatásával van összefüggésben. A cukorral összekapcsolódott zsírok hajlamosabbak lerakódni az erek falában, mint a normál zsírmolekulák, ráadásul a cukorbetegek vérében több az alvadási faktor, mint egyébként, így nagyobb az esély a vérrögképződésre is.

6. Korábban halhatsz meg

A listában felsorolt betegségek sajnos egyetlen, nagyon súlyos szövődményhez vezethetnek: a korai halálhoz. Egy tanulmány szerint azoknak a nőknek, akiket 1-es típusú cukorbetegséggel kezelnek, 13 évvel kevesebb a várható élettartamuk, mint egyébként. A diabétesz a hetedik leggyakoribb halálok a világon, de a szakemberek szerint az “áldozatok” száma jóval magasabb.

Forrás: www.femcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük