Kategóriák
Hírek

A „mesterséges hasnyálmirigy” biztonságossága és hatásossága 1-es típusú diabéteszben

Egyre több helyen és többfajta eszközzel és egyre hosszabb időtartammal végeznek vizsgálatokat a „mesterséges hasnyálmirigyekkel”. Amszterdami kutatók vezetésével egy új vizsgálatot végeztek.

kep (72)

2014. áprilisa és decembere között 32 felnőtt 1-es típusú cukorbetegnél (átlag életkoruk 47 év, átlagos diabétesz tartamuk 29 év) alkalmaztak két 8 hetes periódusban estétől-reggelig egy mesterséges hasnyálmirigy rendszert, mely Dexcom G4 Platinum folyamatos glukóz monitorból, valamint okos telefonra telepített algoritmus által vezérelt Accu-Check spirit Combo inzulinpumpából állt. A betegek napközben szenzorral kapcsolt pumpát használtak, ill. a kontroll 8 hetes periódusban folyamatosan csak az utóbbi pumpát alkalmazták. A betegek napi aktivitását semmiben nem korlátozták. Azt találták, hogy a betegek vércukra a mesterséges hasnyálmirigy használata mellett az idő 67%-ban, szenzoros pumpa használata mellett pedig 58%-ában tartózkodott a céltartományon belül, tehát ennyivel csökkent mind a magas, mind a túl alacsony vércukorszintek fennállása.

A mesterséges hasnyálmirigy alkalmazása mellett a HbA1c szint 0,3%-kal, nélküle pedig 0,2%-kal csökkent. Komoly mellékhatást nem tapasztaltak. Ez volt az első vizsgálat, mely nem egy pár napos-egy hetes periódusra korlátozódott, hanem hosszabb időtartamú volt.

(Az eredmények biztatóak, de a referáló véleménye szerint nem jelentenek valódi áttörést a pumpakezelésben, hiszen a 8% különbség a valóságban nem sokat jelent.)

Forrás: www.macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük