Kategóriák
Életmód

Prediabéteszes állapotban az életmód változtatás hatásosabb, mint a metformin szedése

Számos vizsgálat igazolta már korábban is, hogy a 2–es típusú cukorbetegség megelőzésének a leghatékonyabb formája az életmód változtatás, vagyis megfelelő diéta és rendszeres, fokozott testmozgás. 

kep (76)

A Diabetes Prevention Programot 1996 és 2001 között folytatták le, mely szintén fentieket igazolta. Ezt követően, 2001-2014-ig a vizsgálatban részt vett 3.000 személynél folytatták a megfigyelést oly módon, hogy a vizsgáltak harmada napi 3×850 mg metformint szedett, másik fele pedig placebót, de a második csoport tagjainál folytatták az életmód változtatás, a harmadik harmad pedig se gyógyszert nem szedett, se nem folytatta az életmód-váltást.

Az eredmény: az után követéses vizsgálat végén az életmód változtatást folytatók között 27%-kal, a metformint szedők között 18%-kal kevesebb esetben fejlődött ki diabétesz, mint a kontrolloknál. A 15. év végén a három csoport esetében a cukorbetegek aránya 55, 56, ill. 62% volt. (A korábbi hosszú távú vizsgálatokhoz hasonlóan, másfél-két évtized múlva már jelentősen csökken az egészséges életmódot folytatók előnye, de így is akár 10-15 diabétesz mentes évet nyerhetnek, ami nem elhanyagolható eredmény – a referáló megjegyzése).

Forrás: www.macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük