Kategóriák
Életmód

Ezek a legjobb hangulatjavító élelmiszerek!

A tökmag a leghatékonyabb hangulatjavító csemege a lazac, a rizs a csicseriborsó és a spárga mellett. A sütemény, a csoki és a cukorka azonban rosszkedvhez vezethet – derül ki egy friss kutatásból.

 kep (63)

A magvak számítanak a legideálisabb „bánatételnek”, mivel rövidtávon képesek javítani a hangulatot. Ennek ellenére tízből hét nő és minden második férfi inkább édességet választ, ha jobb kedvre akar derülni – állítják a szakértők. A kérdőíves felmérés mindössze minden hetedik válaszadója voksol ilyenkor gyümölcsre, zöldségre vagy teljes kiőrlésű gabonafélére.

A Tilda márkájú rizs forgalmazójának 2 000 fős kutatása alapján a résztvevők fele egészségtelen vigasztaló falatokért szokott nyúlni, ha szomorú vagy ideges, miközben csupán 28 százalékuk önti ki a szívét a családtagjainak vagy a barátainak.

kep (65)

A hangulatjavító ételek top 10-es listájára felkerült az azték zsályamag (más nevén chia mag), a lazac, a rizs, a quinoa, a csicseriborsó, a kókusz, a spárga, a spenót és a bab is – magyarázta Sarah Schenker dietetikus és Christy Fergusson pszichológus.

Az eredmények alapján a férfiak szívesebben választanak zabkását, quinoát és barna rizst stresszes időszakban, illetve akkor, amikor javítani szeretnének az egészségi állapotukon. A nőknél sajnos kétszer gyakoribb a cukros élelmiszerek vásárlása, úgymint a csokoládéé vagy a süteményé – amivel a szakértők szerint „nyomorulttá teszik magukat”.

kep (64)

„Döbbenetes látni, hogy jól kigondolt táplálkozási mintákat dobnak sutba az emberek, amikor nehezebb élethelyzetbe kerülnek. Pedig a helyes étkezés ilyenkor még fontosabb. Mindenképpen le kell cserélnünk a finomított cukortól remélhető rövidtávú örömérzetet hosszú távú, egészségesebb szokásokra. Ez a fajta tudatosság az egyes élelmiszerek tápértékének és hangulatra gyakorolt hatásának megismerésével kezdődik” – tette hozzá Dr. Schenker.

„A jó hangulathoz az kell, hogy ellássuk a szervezetünket az ingerület-átvivő anyagok előállításához szükséges tápanyagokkal” – összegezte Dr. Fergusson.

Forrás: www.noinetcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük