Kategóriák
Életmód

Mindegyik cukor! 7 megnevezés, ami átver az élelmiszercímkéken

Ha fogyni szeretnéd, tartsd észben, hogy a következő megnevezésű összetevők is hizlalnak.

Cukor: a modern élelmiszeripar íz- és állagjavítója, tartósítószere. Mivel az átlagos vásárló nemigen nézi az élelmiszerek címkéjén látható összetevőket, kevés fogalma van arról, hogy valójában mennyi cukrot visz be a szervezetbe.

Az áruházakban kapható kész-, illetve félkész ételek döntő többsége hozzáadott cukrot tartalmaz, amit érdemes beleszámolni a napi cukorfogyasztásba.

A WHO ajánlása

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint legfeljebb a napi teljes kalóriabevitel 10%-át teheti ki a hozzáadottcukor-fogyasztás. Ez nagyjából 50 grammot, azaz 12 teáskanál cukrot jelent. Egy új kiegészítés szerint azonban ha fogyni szeretnél, érdemes 5%-ban maximalizálnod a napi cukorbevitelt.

Ebbe a mennyiségbe csak az ipari feldolgozás, valamint a főzés, az élelmiszerek otthoni édesítése során használt cukrok számítanak bele. A friss gyümölcsök, zöldségek, illetve tejtermékek cukortartalmát nem kell beleszámolni.

Mindegyik cukor!

Az élelmiszercímkéket böngészve nemcsak a cukor szóra kell felkapnod a fejed, az alábbi elnevezések lényegében egytől egyig hozzáadott cukrot takarnak. Ezeket tehát érdemes figyelembe venni, ha fogyni szeretnél. Ugyancsak hasznos infó, hogy minél előbb szerepel az összetevők listájában a cukor, illetve valamelyik az alábbiak közül, annál nagyobb arányban tartalmazza az adott táplálék.

Glükóz

A szacharóz – vagyis az asztali cukor – 50% glükózból, 50% fruktózból – szőlőcukorból – áll. A glükóz lebontása a sejtekben történik: voltaképpen ez a sejtek legfontosabb üzemanyaga, a test ebből nyeri az energiát. Probléma csak akkor van, ha a szükségesnél többet viszel be.

Fruktóz

A szacharóz másik felét teszi ki a gyümölcscukorként is ismert fruktóz. Sokan gondolják, hogy ez hozzáadott formában is jobb választás, mint a hagyományos cukor, ám mivel szinte teljes egészében a májban bontódik le, túlzásba vitt fogyasztása nagyon megterhelheti a test legfontosabb méregtelenítő szervét.

Kukoricaszirup

kep (05)

Különböző élelmiszerekben – például reggelizőpelyhekben, üdítőkben – használják édesítőként. Számítások szerint a magyarok évi 16 kilogrammot fogyasztanak, ami azért probléma, mert a finomított cukoréhoz hasonló veszélyeket rejt magában.

Méz

kep (06)

A méz jóval egészségesebb, mint a kristálycukor, hiszen körülbelül 18 féle aminosav van benne, emellett baktériumölő hatású, és ásványi anyagokban is bővelkedik. Ha azonban az alakodról van szó, tudnod kell, hogy semmivel nem jobb a sima szacharóznál.

És még három

  • Nádcukor
  • Agavenektár
  • Kókuszcukor

Forrás: www.femina.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük