Kategóriák
Hírek

Megvan a cukorbetegség gyógymódja?

Több millió 1-es típusú cukorbeteg sóhajthat fel egyszerre: megmenekülhetnek attól, hogy naponta többször injekciózzák magukat inzulinnal.

mediciner.

A University of California kutatói arról számoltak be, hogy ha több milliárd immunsejtet injektálnak egy cukorbeteg szervezetbe, az képes újra elkezdeni inzulint termelni, ami révén lebomlik a vérben lévő cukor. Szakértők szerint a mintegy egy évig tartó kezelés alapjában változtathatja meg az 1-es típusú cukorbetegek életét.

A cukorbetegség az egész életet végigkísérő egészségi állapot, amelynek következtében a vérben glükóztöbblet alakul ki, mert azt a szervezet nem képes feldolgozni. A glükóz lebontásáért a hasnyálmirigyben termelődő inzulin hormon a felelős. Normális esetben testünkben több millió reguláló T-sejt (Treg sejt) található, amelyek megakadályozzák, hogy az immunrendszer elpusztítsa az inzulintermelő sejteket. Az 1-es típusú cukorbetegek szervezetében azonban nincsen elég Treg sejt a hasnyálmirigy védelméhez, így az nem tud elegendő inzulint termelni, gyakran pedig teljesen leáll a működése. Minden 1-es típusú cukorbeteg naponta több injekcióval juttatja be szervezetébe az inzulint.

A kaliforniai kutatók most arról számoltak be, hogy a Treg sejteket ki lehet nyerni a testből, majd laboratóriumi kezelések után vissza lehet injektálni a testbe. Miután ezen sejtek visszajutottak a véráramba, visszaállítják a normális állapotot, amikor az inzulintermelő sejtek munkáját nem akadályozza meg az immunrendszer, így a szervezet maga is képesek inzulint termelni.

kep (27)

A tesztek során 14 ember próbálta ki a 12 hónapon át tartó kezelést: a legfiatalabb 18, a legidősebb 43 éves volt. Az orvosok két adag vért vettek tőlük, ezzel 2-4 milliónyi T-reg sejtet nyertek ki belőlük, amelyeket tovább tenyésztettek a laborban, majd visszainjektálták őket a szervezetbe.
12 hónap elteltével a visszajuttatott sejtek negyede működött a szervezetben, ezek pedig képesek voltak olyan mértékben megvédeni a hasnyálmirigyet, hogy az inzulint tudott termelni.
A kutatást vezető Jeffrey Bluestone professzor szerint ez alapjaiban változtathatja meg az 1-es típusú cukorbetegség kezelését. Ezzel ugyanis el lehet felejteni a rendszeres inzulininjekciókat és a betegség fejlődését is visszaszoríthatjuk: így nem jutunk el a vaksághoz, a végtagok amputációjához, illetve a szervi problémákhoz sem.

Forrás: www.hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük