Kategóriák
Életmód

Gyömbér és cukorbetegség

A kettes típusú cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a szervezet nem tud megfelelően reagálni a vércukorszintet normál mederben tartó inzulinra. Ezzel szemben az egyes típus esetében a test nem képes megfelelő mennyiségű inzulint termelni és így szabályozni a vércukorszintet. 

64 személy részvételével végzett kutatásból az derült ki, hogy napi 2 gramm gyömbér fogyasztásával nő a szervezet inzulinérzékenysége, csökken az inzulin-, a triglicerid-, és a koleszterinszint. Gyömbér fogyasztásával a cukorbetegség által kiváltott szövődmények is megelőzhetőek.

Normális körülmények között a szervezet szinten tartja a vércukor szintet, ennek felelőse főként az izomzat.

pic (105)

A gyömbér növeli a sejtek cukorfelvételét

Egy 2012-es, Sydney Egyetemen végzett kutatás eredménye kimutatta, hogy a gyömbérfogyasztás elősegíti a sejtek glükóz felvételét. Így a magas vércukorszint, amely hosszú távon súlyos szövődményeket okozhat, kordában tartható, inzulin nélkül is (Basil Roufogalis – a kutatás vezetője szerint).

A gyömbér ezen jótékony tulajdonsága a benne található polifenoloknak, a gingeroloknak tulajdonítható, melyek elősegítik az izmok glükóz felvételét, így csökkentve az inzulin érzéketlenséget és a magas vércukorszintet.

Egyéb pozitív hatások

Egy 2011-es International Journal of Food Science and Nutrition cikkben publikált kutatás szerint a gyömbérfogyasztás jótékony hatással van a cukorbetegre, hiszen meggátolja a cukorbetegség kialakulásáért felelős enzimek működését, valamint gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Egy másik, 2009-es kutatás, amely az European Journal of Pharmacology szaklapban jelent meg, arról ír, hogy a gyömbérfogyasztás 10%-kal csökkenti a vér inzulinszintjét, és 35%-kal csökkenti a vércukorszintet.

Ginger root

Végül, a Basic Clinical Pharmacology and Toxicology 2009-es cikkében arról írnak, hogy a gyömbér meggátolja a metabolikus szindróma kialakulását, amely cukorbetegséghez, keringési megbetegedésekhez, és rák kialakulásához vezethet.

A gyömbér az egyik leggyakrabban fogyasztott fűszernövény, emésztési zavarok kezelésére alkalmazzák, és gyulladáscsökkentő hatása is jól ismert. Egy hüvelykujjnyit kell lereszelni, fél-egy dl mézbe keverni és naponta egy teáskanálnyit belőle elfogyasztani. Még az íze is kiváló!

Forrás: www.drtihanyi.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük