Kategóriák
Életmód

Egyéni étrenddel megelőzhető a cukorbetegség is

Melyik emeli meg jobban a vércukrunkat: a szusi vagy a fagylalt? A Weizmann Institute of Science kutatásai szerint a válasz emberenként változik, ezért az étrendet is jobb volna személyre szabni.

A kutatásban résztvevő 800 ember vércukrát egy héten át figyelték folyamatosan, szervezetük pedig igencsak eltérően reagált az egyes ételekre.
A kutatásban résztvevő Prof. Eran Segal matematikus elmondta: azért a vércukor a kutatás tárgya, mert a magas vércukorszint jelentős kockázati tényező a cukorbetegség, az elhízás és az anyagcsereszindrómák esetében.
 kep (13)
Segal és társai arra döbbentek rá, hogy a megfigyelt emberek nagyon eltérően reagálnak mind az egyszerű, mind a komplex ételekre. Olyan is előfordult, hogy erősen megugrott a vizsgált személyek vércukra miután glükóztartalmú ételt ettek – másoknak viszont csak akkor, ha kenyeret fogyasztottak. Mindez arra utal, hogy minden ember vércukra másként váltakozik az egyes ételek vagy italok elfogyasztása után, ez pedig indokolná a személyre szabott étrend kialakítását.
A megvizsgált önkéntesekre apró készülékeket szereltek, amelyek folyamatosan mérték vércukrukat – mindezek mellett pontosan fel kellett jegyezniük azt, hogy mit esznek és isznak, mennyit mozognak és mennyit alszanak. Így több mint 46 ezer étkezéssel kapcsolatos adat gyűlt össze.
kep (14)

Ezek segítségével hoztak létre a tudósok egy olyan algoritmust, amely az emberek életstílusa, orvosi háttértörténete és a mikrobiomjának összetétele, ill. működése ismeretén képes olyan étrendet javasolni, amely mérsékli a vércukor megemelkedését. (A vizsgálat során nagy figyelmet fordítottak az ún. gyomormikrobák vizsgálatára is: ezek alkotják az ún. mikrobiomot, amelyről nemrégiben derült ki, hogy nagy szerepet játszik egészségi állapotunkban.)
Mindezt 100 újabb önkéntesen tesztelték, teljes sikerrel. A jobb, gép által javasolt étrendhatására a résztvevők gyomrának mikrobiomja is megváltozott. A kutatók ezen eredmények ismeretében most tervezik következő étrendi kutatásukat és remélik, hogy nemcsak a magas vércukorszintet tudják csökkenteni majd az emberekben, hanem magát a cukorbetegséget is képesek lesznek visszaszorítani.

Forrás: www.hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük