Kategóriák
Életmód

Bármi történjék, visszaszokunk a cukorra

Hiába érezzük édesebbnek kedvenc pudingjainkat és süteményeinket azután, hogy három hónapig édességmentes diétán voltunk, nem fogunk kevésbé édes dolgokat kívánni a diéta miatt, állítja a Monell Center kutatóinak új tanulmánya.

kep (15)

Paul Wise, a Monell kutatásban résztvevő érzékpszichológus elmondta: a túlzott cukorfogyasztás nagyban hozzájárul az elhízás és egyes szívproblémák elterjedéséhez – ha tehát a népességet rá lehetne szoktatni arra, hogy kevesebb cukrot fogyasszon, a gyártás során is kevesebb hozzáadott cukorral dolgozhatna az élelmiszeripar. Sajnos, a tudomány jelenleg azzal szembesül, hogy az emberek igencsak szeretik az édes ételeket és fogalmuk sincsen arról, hogy a cukorfogyasztás miként fokozza az édes ízek iránti imádatukat.
A kutatásban 13 olyan egészséges önkéntes vett részt, akik naponta legalább két, cukorral vagy magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal édesített pohárnyi üdítőitalt ittak és akik nem használtak rendszeresen tápanyagtól mentes édesítőszereket. Egy hónapnyi megfigyelést követően egy három hónapos tesztidőszak következett, amely során a 13 önkéntesnek meg kellett változtatnia étrendjét. Míg ugyanannyi kalóriát kellett fogyasztaniuk, mint általában szoktak, annak 40 százalékát cukrok helyett zsírral, fehérjével, komplex szénhidrátokkal kellett pótolniuk.
Az összehasonlítás kedvéért egy 16 fős kontrollcsoport az önkéntesek megszokott,cukros étrendjét fogyasztotta továbbra is. Minden hónap végén teszteket végeztek, amelyből kiderült, hogy a résztvevők mennyire érzik intenzívnek és édesnek a cukrosabb ételeket. Három hónap elteltével a résztvevők a pudingokat jóval édesebbnek érezték, mint a kontrollcsoport tagjai, akiknek nem kellett diétázniuk és hasonló hatást lehetett tapasztalni az üdítőitalok esetében is. Ettől függetlenül azonban a háromhavi cukormegvonás hatására a résztvevők cukoréhsége nem csökkent, mindkét csoport gyakorlatilag ugyanolyan mennyiségű cukrot és ugyanolyan erősségű ízeket preferált. A Monell kutatóinak ez már azért is meglepő volt, mert korábban hasonló kutatást végeztek a sóval: ezen kutatás pedig úgy zárult, hogy azok, akik több hónapig kevésbésós ételeket ettek, a kutatás végeztével sem álltak vissza a sósabb ételek fogyasztására.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy egy újabb kísérletben az édesítőszerek hatását vizsgálják, illetve azt, hogy kis mennyiségű édesítőszerrel helyettesítve a cukorfogyasztást megváltoztatható-e az emberek ízérzékelése, illetve preferenciája.

www.hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük