Hozzávalók:
- 26 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt,
- 1 tk. sütőpor,
- 1 tk. szódabikarbóna,
- 2 tk. Őrölt gyömbér,
- csipetnyi só,
- 12 dkg vaj,
- 2 db tojás,
- 2 db alma,
- 2 db sárgarépa,
- 15 dkg durvára vágott dió,
- 0,8 dl frissen facsart narancslé,
- reszelt narancshéj
Elkészítés:
Béleljünk ki alufóliával egy 23 cm hosszúságú gyümölcskenyérformát úgy, hogy a fólia szélei túllógjanak. Vajazzuk ki. Szitáljuk tálba a lisztet, tegyük hozzá a fűszereket, a sütőport és a szódabikarbónát, adjuk hozzá a sót. Mindezt dolgozzuk össze a vajjal és a tojásokkal. Reszeljük le az almát, és a sárgarépát. Keverjük bele a tésztába az almát, a sárgarépát, a diót, a reszelt narancshéját, és a narancslevet. Dolgozzuk össze ismét alaposan. Simítsuk a formába a masszát, és 170 fokon 65-70 percig süssük. Ezután hagyjuk még hűlni a formában kb. fél órát, majd emeljük ki a fólia kilógó szegélyénél fogva. Várjuk meg, míg teljesen kihűl. Konyharuhába tekerve több napig is eláll.
Forrás: www.macosz.hu