Hozzávalók:
- A tésztához:
- 35 dkg liszt (csökkentett szénhidrát tartalmú)
- 10 dkg szorbit (vagy xilit)
- 20 dkg light
margarin
- 1 db tojás
- 1/2 csomag sütőpor
- 2 evőkanál tejföl (12 %-os)
- 1 csipet só
- 1/2 db citrom (reszelt héja)
- A töltelékhez:
- 1,5 kg alma
- 1 evőkanál szorbit
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 evőkanál gríz (vagy zsemlemorzsa)
- fél db citrom (leve)
Elkészítés:
- Összekeverjük a lisztet, az édesítőt, a sütőport, és a csipetnyi sót. Hozzáütjük a tojást, hozzámorzsoljuk a hideg, light margarint, és a tejfölt is beletéve jól összedolgozzuk. A tésztát fél órára hűtőbe tesszük.
- Addig elkészítjük a tölteléket: az almát meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük (lehet kockázni is). Állni hagyjuk úgy 5-10 percig, majd kicsavarjuk. Fél citrom levével, őrölt fahéjjal, és kevés szorbittal ízesítjük (ha valaki édesebben szereti, tehet rá többet is).
- A tésztát a hűtőből kivéve kettéosztjuk. Legjobb arány a 2/3-1/3. A nagyobb részt lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a vajjal kikent, és lisztezett, 28 cm-es kerek teflonos piteformába terítjük, belenyomkodjuk. Peremet is hagyjunk, hogy a töltelék ne folyjon túl.
- A széleket levágjuk, amit összegyúrunk a maradékkal. Az így megformált tésztát enyhén megszórjuk búzadarával, esetleg zsemlemorzsával, majd ráterítjük az alma tölteléket, és egyenletesen elsimítjuk rajta.
- A megmaradt tésztát ismét kinyújtjuk, és vagy egészben (ez a klasszikus almás pite), vagy mint ebben az esetben is, csillag esetleg más karácsonyi kiszúró formával, kivágott tésztadarabokkal a tetejét díszítjük. Felvert tojássárgájával a tetejét megkenjük, és dióval dekorálhatjuk.
- Ha egészben terítjük rá a tetejére a tésztát, feltétlenül szurkáljuk meg villával hogy a sütés közben keletkezett gőz el tudjon távozni. 180 fokos sütőben, 40 perc alatt sütjük meg. Magasabb hőfokon könnyen megéghet a teteje!
Forrás: www.mindmegette.hu