Kategóriák
Hírek

Magas vérnyomás: rosszabb a cukor, mint a só

Amerikai kutatók szerint sokkal inkább a cukor okolható a vérnyomás- és szívproblémák kialakulása miatt, mint a só.

Az Open Heart szakfolyóiratban publikált anyag szerint a cukor – kifejezetten a fruktóz – nagyobb szerepet játszik a szívproblémák kialakulásában, mint gondoltuk volna, ugyanakkor ha sófogyasztásunkat egy bizonyos szint alá csökkentjük, az szintén problémákhoz vezethet.
kep (16)
A St Luke’s Mid America Heart Institute kutatói mindezt hosszas kutatás és korábbi tanulmányok eredményeinek vizsgálata után jelentették ki. Ám a tudományos élet több szereplője szerint a kutatás csupán megalapozatlan rémhírkeltés.
Prof Francessco Cappuccio, a University of Warwick kutatója szerint például mind a cukor, mind a só fogyasztását olyan szintre kellene beállítani, amely lehetővé teszi a szív- és érrendszeri problémák elkerülését. Az viszont, hogy a só helyett most a cukrot démonizáljuk, egyfelől felesleges, másfelől nincs is még túlságosan bizonyítva.Prof Tom Saunders, a londoni King’s College kutatója hasonlóképpen vélekedik: asófogyasztás csökkentése és a fogyás csökkenti a vérnyomást, de a cukorfogyasztás közvetlen hatása még nincs kellőképpen bizonyítva. Elmondása szerint Angliában a sófogyasztás alapból kisebb Amerikához képest, mivel a gyártók kevesebb sót adnak az ételekhez, ez pedig mérhető vérnyomáscsökkenéshez vezetett. A cukrot főként édesített italokban, süteményekben és gabonatermékekben találhatjuk meg, ezekből kellene kevesebbet fogyasztani, ha a napi cukorbevitelt akarjuk csökkenteni.

A cukorfogyasztás közvetlen hatása még nincs kellőképpen bizonyítva

A St Luke’s kutatói hozzátették: ugyan a hozzáadott fruktóz gyakran feldolgozott ételekben és cukros italokban található, nem kell aggódnunk az olyan természetesen előforduló cukrok miatt, amelyek zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak meg.

A brit National Diet Nutrition Survey táplálkozásügyi felmérés szerint a legtöbb felnőtt és gyermek több cukrot fogyaszt az ajánlottnál. A World Health Organization ajánlatai szerint a cukornak a napi energiabevitel 10 százalékánál kevesebbnek kellene lennie: ez napi 50g maximum cukorbevitelt jelent egy átlagos felnőtt esetében, ennek felezése azonban jelentős egészségügyi előnyökhöz vezethet.

Forrás: www.hazipatika.com