Kategóriák
Desszert Receptek

Vitamindús, energizáló és istenien finom desszertek, cukor nélkül.

A hétvégén számba vettük az itthon található magvakat, gyümölcsöket, aszalványokat és készült néhány csemege belőlük.
Mogyorós/diós aszalt szilvás golyó
A mogyoró és az aszalt szilva egyszerűen tökéletes párosítás. Ugyancsak nagyon finom az aszalt szilvával a dió is.
Hozzávalók: (kb. 15 db kid golyócskához)
200 g aszalt szilva (a nedvesebb fajtából)
50 g törökmogyoró vagy dió
golyó
A törökmogyoró édesanyámék kertjében terem, és apukám megpucolva hozza az unokáknak, így már csak enni kell. Használom sütihez, de eszegetjük magában is.
A golyókhoz először enyhén megpirítom (180 fokon, kb. 10 percig a sütőben) a mogyorót, így még jobb az ízhatás.
Majd a mogyorót és a szilvát is aprítógépben feldarabolom.
Ezután golyócskákat formálok belőlük, ha kicsit szárazabb, akkor  nedves kézzel.
Ha szükséges, darabolt mogyoróban megforgatom.
Aki szereti, adhat hozzá némi fűszert, például fahéjat.
Lehet próbálkozni más gyümölcsökkel magvakkal is.
 
Ropogós almachips
Hétvégén itt volt az ideje egy kis almamentésnek, hogy a mostanra teljesen megérett, és lassan öregedő gyümölcsökből valami finom készüljön.
Almából télire legtöbbször bespájzolunk valamennyit, annak ellenére is, hogy nem ideálisak a körülmények a hosszú tárolásra: a pincénk felett húzódik a távfűtéscső, így itt melegebb van, mint némely lakásban.
apple-chips
A spájz ugyan nem fűtött, de a vékony falaknak köszönhetően jut elég meleg ide is. Így ilyenkorra megkezdődik az almák fonnyadása, romlása is. De nem hagyjuk, hogy az ízletes almák elvesszenek.
Az egészséges, érett almákból finom csemege készült, szárított almachips.
Ami fontos, hogy a kellően vékonyra vágott almaszeleteket rácson hagyjuk kihűlni, mert így lesznek ropogósak. (Ha lehet, rácson is süssük. ) A teljesen kihűlt, szárított almaszeleteket ezután befőttesüvegbe tettem, ez jól védi a nedvesség és a molyok ellen is, mert a molyok nagyon kedvelik a szárított és aszalt gyümölcsöket.
 
Forrás: http://anapfenyillata.cafeblog.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük