Kategóriák
Életmód Hírek

Egy nagyszerű diéta a cukorbetegség ellen

Bizonyára már te is hallottál a GI diétáról, de nem biztos, hogy már próbáltad is. A GI glikémiás indexet jelent. Az mutatja, hogy a szervezet vércukorszintjét az egyes cukrok (szénhidrátok) milyen mértékben emelik meg. Miért lehet ez fontos? Most megtudhatod.

A hirtelen magasba ugró vércukor fokozott inzulintermelést vált ki, majd ennek következtében gyors vércukor visszazuhanást. Ez az erős ingadozás kimeríti a hasnyálmirigy inzulintermelő részlegét, azaz kialakul a cukorbetegség. Másik nem kívánt következménye az édes ételek gyakori fogyasztásának, hogy mindig újabb és újabb édességet kíván a szervezet. A vércukor-ingadozás csökkenti az energiaszintet, rossz közérzetet, álmosságot, csökkent aktivitást okoz. Tény, hogy a cukrok közül a szőlőcukor (glükóz) képes leggyorsabb vércukorszint-emelésre. Sorrendben ezután a malátacukor (maltóz), répa/nádcukor (szacharóz), tejcukor (laktóz) és a gyümölcscukor (fruktóz).

Különösen a diabétesszel élő ember számára nem mindegy, milyen cukrot fogyaszt, hiszen az életével játszik Másik kedvező következménye a lassabban beépülő cukroknak, hogy hosszú távon okoznak teltségérzetet, később jelentkezik az éhségérzet, mint a gyorsan lebomló társainál. Ez pedig örvendetes hír a fogyni vágyóknak Azt jelenti, ehetnek sok mindent, cukrot tartalmazó ételeket is, csak tudni kell, milyen cukorról van szó.

kep (117)

Az élelmiszerek vércukoremelő sebességét úgy állapították meg, hogy a szőlőcukorhoz képest vizsgálták az egyes tápanyagokat. A glikémiás index segítségével megtudod egy ételről, milyen gyorsan bomlik energiává, azaz mekkora vércukor-emelkedést okoz. A folyamat, melyben az ételek lebomlanak és felszívódnak, sok mindentől függ. Függ attól, hogy milyen szénhidrátról van szó, mennyi fehérjét, rostot tartalmaz az étel, mennyire van finomra őrölve a gabona, mennyire savanyú, milyen sokáig fő, és persze nem mindegy, hogy mennyit eszel belőle.

Az étel felszívódását segítik a rostok, a fehérjetartalom

A szénhidrát típusát figyelembe véve gyorsabban szívódnak fel a gumós, gyökérzöldségek, mint a répa, burgonya, cékla, valamint a minden finomra őrölt gabona és a rizs. A többi gyümölcs, főleg a savanyúak jók. Csakúgy, mint a hüvelyes növények. A zsír is glikémiás indexet csökkentő tényező, viszont ezt magas kalóriatartalma miatt csak igen csekély mennyiségben érdemes fogyasztani. A főzési idő azért fontos, mert minél tovább fő az étel, annál értéktelenebb, annál gyorsabban keresztülhalad az emésztőrendszeren, hirtelen vércukor-emelkedést okozva. A savanyúságok, savanyú ételek azért jelentenek előnyt, mert lassítják a lebomlást. Ezért jó, ha van az asztalon saláta, savanyúság, citrom.

  • 90-100 százalékos glikémiás indexű ételek például: szőlőcukor (100), malátacukor, burgonya, méz, cukros üdítők, gabonapelyhek;
  • 0-90 százalékos glikémiás indexű ételek például: kifli, zsemle, fehér és barna kenyér, keksz, répa-, nádcukor, szőlő, sütik, tészták;
  • 50-70 százalékos glikémiás indexű ételek például: natúr gyümölcslé, banán, fekete kenyér, kukorica, étcsoki;
  • 30-50 százalékos glikémiás indexű ételek például: tej, kefir, gyümölcs, durumtészta; 30 százalék alattiak például: zöldségek, dió, bab, borsó, fruktóz, szorbit, szója.

jónak, optimálisnak mondható a 0-55-ig terjedő intervallumba tartozó értékek. Ezek hosszú időre, lassan biztosítanak telítettség érzést, így tartja ez a diétás étkezési rendszer. Dietetikusok véleménye szerint nem optimális diéta, ugyanis a kalóriaértékeket, tápértékeket nem veszi figyelembe. Jó lehet a cukorbetegek számára, a fogyókúrázóknak azonban kevésbé. Érdemes a divatos, vagy ismert fogyókúrákat nem szó szerint bevenni, hanem átgondolni, utána olvasni, véleményeket kérni. Esetleg ötvözni. Egészségügyi probléma esetén mindenképp orvosi vélemény alapján kell belevágni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük