Kategóriák
Receptek Vegetáriánus

20 kreatív és egészséges étel, amit könnyű elkészíteni! 1. rész

Katicás szendvics

kep (246)

A szendvics alapja, jó ha négyszögletes alakú, mert így  a tetején van hely a katicának. A képen látható módon bőven belefér néhány salátalevél is. A saláta elhelyezésénél azonban arra kell figyelni, hogy a szendvics teteje stabilan álljon, tehát nem kell sok belőle, és érdemes olyan fajtát választani, ami minél vékonyabb.

A katica törzsének elkészítéséhez nincs is másra szükség csak egy kis felvágottra. Ha nincs kivágva belőle egy vékonyabb cikk, akkor is felismerhető a katica. A dolog lényege a katica pöttyei, amit érdemes belenyomni a törzset alkotó felvágottba.

A katica lábai és feje egy kicsit több munkát igényelnek, de igazán gyorsan elkészíthetőek azok is. A képen padlizsánnal dolgoztak, de akár a különböző színű paprikák is jók lehetnek. A kis lábakhoz, csak néhány vékonyabb csíkra van szükség, a fejet pedig egy vég feléből lehet a leghatékonyabban elkészíteni. A kis csápokat úgy tudod megcsinálni, hogy nagyon vékony csíkokat vágsz, majd a fejbe szúrsz két pici lyukat és abba illeszted bele.

Virágok

kep (247)

A különböző színű és formájú virágokat nagyon egyszerű elkészíteni. A legprecízebben úgy tudsz dolgozni, ha van több méretű virág alakú kiszúró formád. Ha nincs ilyened akkor talán nem lesz tökéletesen egyenletes, de úgy is szép ételeket készíthetsz. Érdemes magát a kenyeret is virág alakúra vágni. Ez inkább lányos ételnek mondható a virág motívum miatt, de ott ahol vegyesen vannak gyerekek, a kisfiúk is szívesen szokták fogyasztani.

Többféle lehetőség van a hozzávalók tekintetében. Jó ötlet a képen látható sajtos variáció is. De nem muszáj csak sajtot használni hanem akár felvágottas variáció is jól mutat. A minta lényege, hogy az egymásra kerülő rétegek egyre kisebbek legyenek és az egymással érintkező rétegek színe valamennyire eltérjen. Így lesz izgalmas étel a kis virágokból. Nagyobba is meglehet csinálni, de minél kisebb falatkákról van szó, annál többet fogyasztanak belőle a gyerekek.

A másik virágminta is jó ötlet, ami egy kis gyümölcsöt használ fel. A virág közepére érdemes a málnához hasonlóan valami apró gyümölcsöt tenni, és köré cikkekre vágott gyümölcsöket. A zöld szárat pedig akár hagymával, zöld kaliforniai paprikával, vagy kígyóuborkával is meg lehet oldani.

Mezei világ

kep (248)n

A képen látható összetett képe a valóságban nagyon gyorsan elkészíthető. A fű lehet spárgából, mint ahogy a képen látható, de tulajdonképpen bármilyen zöld zöldség megteszi, amit hosszabb csíkokra lehet vágni. Ahhoz, hogy hiteles legyen a fű, tényleg fontos lenne a zöldség vékony csíkozása. A fa törzse felvágottból, vagy épp virsliből is készülhet. A lombkoronát a karikára vágott zöldségek adják, ami nem csak uborka, hanem akár retek, vagy hasonló felkarikázható zöldségek is lehetnek.

Ha valaki még valami pluszt akar adni, akkor nagyon elegánsak a kis gombácskák. Ezek félbevágott koktélparadicsomból készülnek, amelyekhez egy kicsi sajt adja a szárat, illetve a pöttyöket. Egy aranyos plusz elem lehet még a pillangó, ami két sonkaszeletből és néhány répadarabból könnyen összeállítható.

Gyümölcs pillangó

kep (249)

Ez tényleg egy egyszerű és gyors recept ami szinte bármilyen gyümölcsből, illetve zöldségből elkészíthető. Ha gyümölcsből csináljuk, akkor a törzsnek a legjobb választás tényleg a banán, zöldség esetén a répa, de aki szeret kísérletezni az kipróbálhat más alapanyagokat is. A szárnyakhoz egyaránt használhatunk felkarikázott és felaprított gyümölcsöket, zöldségeket, mint ahogy az ábrán is látható. Ereszd el egy kicsit a fantáziád, és akkor nagyon finom gyümölcs pillangókat készíthetsz.

A tányér további díszítése, pedig teljes mértékben rád van bízva. Használd ki a lehetőséget és próbáld ki ezt a könnyen elkészíthető, ugyanakkor számos lehetőséget kínáló kis harapnivalót.

Gyümölcs szivárvány

kep (250)

Gyakorlatilag mindenféle színű gyümölcsöket felhasználhatsz, de akkor a legszebb, ha a szivárvány színeiben pompázó, jól harmonizáló színeket raksz össze. Érdemes az elrendezésben is a szivárvány alakját felvenni. Tulajdonképpen zöldségekből is elkészíthető, de a gyümölcsöknél könnyebb az intenzív színeket összeállítani. Lehet többféle színt is használni, nem muszáj ragaszkodni pontosan a szivárvány színeihez.

Sok munka sincs az étel elkészítésével, csak fel kell darabolni a gyümölcsöket, és elrendezni a tányéron, mégis egyedülálló hatást érhetünk el vele.

Forrás: macosz.hu