Kategóriák
Életmód

4 nyomós érv, hogy minél előbb elkezd a cukorbetegség kezelését

Fáradtság

Csökken a vércukorszint

kep (346)

A cukorbetegséget többféleképpen lehet kezelni. Az 1-es típusú cukorbetegségnél a kezelés nélkülözhetetlen részét képezi az inzulin. 2-es típusú cukorbetegeknél nem feltétlenül szükséges, de ha valakinek tartósan magas a vércukor szintje, akkor fontos lenne, hogy használja.
A kezelés egyik legnagyobb előnye egyértelműen az, hogy a vércukorszint csökken. Ezért ha valaki minél hamarabb elkezdi a kezelést alkalmazni, annál hamarabb csökkenhet a vércukorszintje. 2-es típusú cukorbetegeknél az inzulinos kezelés elkezdése, egyáltalán nem jelenti azt, hogy végig kellene használni ezt a fajta kezelési módot.

Szí­vinfarktus

Enyhülnek a tünetek

A vércukorszint tartós csökkentésének az egyik következménye, hogy a tünetek is enyhülnek. 2-es típusú cukorbetegeknél gyakori, hogy sikeres kezelés mellett akár tünetmentes életet is élhetnek. Ennek egyik feltétele, hogy kerüljék a szervezet számára káros cukrok fogyasztását, és a háttérben álló, a kialakulásáért felelős problémát.
1-es típusú cukorbetegeknél a kezelés elkezdése, az inzulin használata szintén a tünetek enyhülését is jelentheti. Ez nagyban függ attól, hogy kinél milyen szintű tüneteket jelennek meg, illetve attól, hogy mennyire hatékonyan alkalmazza a szervezet a bevitt inzulint.
A magas vércukorszint tünetei, amiket a hatékony, és rögtön megkezdett kezelés enyhít: erős szomjúság, vagy éhségérzet, bőrviszketés, száraz bőr, fáradtság, tompaság, álmosság, homályosabb látás, lassabban gyógyul a szervezet a sérülésekből és fokozott vizeletürítés.

Egészségesebb életmód

kep (345)

A cukorbetegség kezelésének egyik fontos alapelve, a szervezet számára káros cukrok fogyasztásának a felhagyása. Ez a momentum nagyban hozzájárul a test és a lélek hatékonyabb és harmonikusabb működéséhez. Az étrendben a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása sem javasolt, í­gy egy újabb pont, ami az egészségesebb életmóddal hozza összefüggésbe a kialakult kezelést.
A rendszeres mozgás szintén egy alappillére a cukorbetegség elleni harcban. Ez nem csak az elhízás miatt kialakult 2-es típusú cukorbetegeknél jelent segítséget, hanem mind a két típusú cukorbetegségnél a kialakulás okaitól függetlenül fontos. A rendszeres mozgás ugyanis segít kontrollálni a vércukorszintet. Ez mellett erősíti az immunrendszert, ami ellenállóbbá teszi a különböző fertőzésekkel szemben.

Plusz energia

Egyenletesebb energiaszint

A különböző cukroknak nagy befolyása van az energiaszintre. Amikor kisebb mennyiségű cukrot juttat valaki a szervezetébe, akkor ez megnövelheti az energiaszintet. Ez a hatás azonban egyáltalán nem tartós,és miután elmúlt a cukor hatása, az energiaszint gyorsan zuhanni kezd.
Nagyobb mennyiségű cukor esetén, ami jelentősen megemeli a vércukorszintet, már ellentétes hatást válthatunk ki. így ilyenkor az energiaszint nemhogy emelkedik hanem vészesen csökken.

Ha a kezelésnek megfelelően nem fogyasztasz cukrot, akkor az energiaszinted sokkal kiegyenlítettebb lesz. Több cukorbeteg tapasztalta, hogy miután felhagytak a cukor fogyasztásával nemhogy kiegyenlítettebb energiaszintre, hanem egyenesen több energiára tettek szert, amelynek hatása nem zuhant meg hirtelen.

forrás: macosz.hu