Kategóriák
Életmód

5 dolog, ami könnyen tönkreteheti a nyári kirándulást ? készülj fel időben!

Ez a cikk azoknak készült, akik el szeretnék hagyni egy kicsit a várost és belevetnék magukat a természetbe. A kirándulás során viszont számos veszélyforrás érhet, ezért az 5 legsúlyosabbról készítettünk egy összeállítást. Természetesen senkit sem akarunk lebeszélni a kirándulásról, (sőt abszolút hasznosnak tartjuk) csak megmutatjuk, hogyan védd ki az esetleges veszélyeket. 

Hőguta

Tévhit, hogy például hőgutát csak strandolás alkalmával lehet kapni. Az igaz, hogy víz mellett mindig fokozottan ki vagy kitéve a nap káros hatásainak, mert a vízfelület visszaveri és mintegy fokozza a napsugarakat. De ettől függetlenül bármilyen napos helyen szükség van a fej védelmére. Akár egy erdőbe tervezett kirándulásnál is szükség van védelemre, hiszen lehetnek olyan szakaszai az útnak, ahol a fák nem takarnak, például mezők, rétek, vagy a dombok, kisebb hegyek tetején lévő sziklás rész.

A legjobb védekezés, ha kombináltan használsz pár technikát. Az első lépés, hogy legyen rajtad valamilyen nyári fejfedő. Egy kisebb nyári sapka, vagy fejkendő. Természetesen a kalap is jó, de főleg a nagyobb karimájú változatok valószínűleg akadályoznának az erdőben, így ezt nem feltétlenül ajánljuk. A második lépés pedig, hogy vizezd be a fejkendőt néhányszor. Nem kell, hogy teljesen elázzon, de egy kis vizet nyugodtan locsolhatsz rá, szinte percek alatt majdnem meg is fog száradni.

Kullancsok

kep (351)

Nem kell ahhoz feltétlenül erdős részre menni, hogy valaki kullancsokkal találkozzon. Egyre többször fordulnak elő lakott területeken, akár a kertekben is. Így mindenkinek érdemes felkészülni ellene, főleg, ha erdőben kirándul. Hasznos lehet valamilyen szúnyogirtó és egyben kullancsirtó használata. Ez legtöbbször bőrre fújható, vagy kenhető formában kapható. Többen kételkednek a hatékonyságában, pláne a szúnyogok részéről, de azért még mindig jobb, mint a semmi.

A kullancsok leginkább a lyme kór terjesztése miatt jelentenek veszélyt, bár a kullancs csípés, és a biztonságos eltávolítás sem éppen kellemes. Ha valakinek nincs meg hozzá a tapasztalata, vagy nem biztos abban, hogy ki tudja szedni rendesen a kullancsot, akkor kérjen szakmai segítséget. A kullancs eltávolítása után pedig fokozottan kell figyelni a területet. Ha a seb begyullad, vagy bármilyen kiütés megjelenik a közelében, akkor azonnal érdemes orvoshoz fordulni. Nem csak a lyme kor alakulhat ki a kullancsok által, hanem akár agyhártyagyulladás, ízületi gyulladás, vagy szabálytalan szívverés is.

Méhek

kep (352)

A méhek különösen azokra jelentenek nagy veszélyt, akik allergiásak a méhcsípésre. Egyes allergiás tünetek fennállása miatt, többeknek elég lehet egyetlen méh csípés is, ami már olyan mértékű tüneteket produkálhat, hogy az adott személy közvetlen életveszélybe kerül. Ha valaki tudja magáról, hogy ilyen mértékű allergiában szenved, annak nem feltétlenül ajánljuk a szakmai segítségtől távol eső erdőket, mezőket. De a méhek nem csak azokra jelentenek veszélyt, akik allergiásak a csípésükre. Egy felbolydult méhkas mindenkire veszélyt jelent, aki nem figyel oda eléggé és felzavar egyet. Ha valaki méhkast lát, vagy hall a közelben akkor érdemes odébbállni arról a helyről.

Aki allergiás a méhcsípésre, az mindig hordjon magánál gyorsan felszívódó kalciumot, ez mellett pedig különösen a nyári időszakban mindenkinek jót tehet, ha megemeli a kalcium fogyasztását. Ha az allergiás reakciók hevesek, akkor érdemes nagyobb mennyiségben, gyógyszer formájában szedni.

Ha valaki nem csak egy-egy alkalommal, hanem többször is jár olyan helyen ahol sok méhre lehet számítani, akkor érdemes lehet elvégezni egy allergia vizsgálatot, ami kimutatja, hogy mennyire van veszélyben méhcsípés esetén.

Leégés

kep (353)

A hőgutához kapcsolódó, szintén az erős napsugárzás okozta kellemetlenség lehet. A leégésre is igaz, hogy akár egy óra alatt is megtörténhet, és egyáltalán nem kell hozzá vízpart. A nyári hőségben a kirándulás maga is sokkal nehezebb, mert a szervezetet leterheli a nagy meleg. Leégés ellen a legkönnyebben nagy faktorszámú naptejjel tudsz védekezni. Fontos, hogy figyeld az időjárás előrejelzést, és ha magas az UV sugárzás akkor feltétlenül használj valamilyen védekezési formát. A szemre is figyelj oda, így olyan napszemüveget válassz, ami bizonyítottan szűri az UV sugarakat.

A leégést a bőr halvány piros árnyalatáról lehet azonnal felismerni, így ha ezt tapasztalod, akkor már elkezdhetsz a leégés ellen tenni, hogy minél kevesebb kárt okozzon a bőrben. Miután lement a nap, utána látszik csak majd meg, hogy valójában mekkora szintű leégést szenvedtél el.

Tavak, folyók

Ez mára már egy igen felkapott téma lett, mert sajnos annyi halálos kimenetelű baleset származott már belőle. Nem telik el úgy nyár, hogy valaki nem fulladna bele a vízbe. Ezért be kell tartani minden erre vonatkozó szabályt. Hiába tűnik sekélynek a víz, aki nem tud úszni, az csak a part közvetlen közelében tartózkodjon. Gyerekekre fokozottan érvényes, még ha tudnak úszni, akkor is.

Mielőtt fejest ugranál bármilyen vízbe is, figyeld meg előbb a helyet. Ha erős a sodrás, vagy örvényeket fedezel fel, akkor hiába a nagy meleg és a sok előkészület, ne kockáztasd az életed. Ha olyan vízpartra érsz, ahol ki van írva, hogy tilos fürödni, akkor tartsd be a szabályt, valószínűleg nem véletlenül nem lehet ott fürdeni.

És természetesen mindenki figyeljen arra is, hogy felhevült testtel, ne menjen bele hirtelen a hideg vízbe, mert ez nagy károkat tud okozni a szívben.

Forrás: macosz.hu