Kategóriák
Életmód

5 dolog, amire a cukorbetegség megtanít minket!

A betegségek többsége, így a cukorbetegség is egy olyan állapot, amiben nem szívesen van az ember. De ha már így alakult, akkor a negatív gondolkodás egyáltalán nem segít. Inkább vedd sorra azokat a dolgokat, amiket a cukorbetegségnek köszönhetően megértettél, és megtanultál. Hidd el ezek egyáltalán nem kis dolgok, és, hogy ezt bebizonyítsuk az első 5 dolgot össze is gyűjtöttük!

Cukor nélkül is lehet élni!

Az egyik legfontosabb dolog, amire a cukorbetegség remekül rámutat, hogy tulajdonképpen nincs szükség a sok káros cukorra, hiszen nélküle is teljes életet lehet élni. Ennek a tudásnak a birtokába egyre többen jutnak, és nem csak cukorbetegek, hanem a tudatosan táplálkozók nagy része. Az, hogy valaki nem juttat a szervezetébe olyan ételeket és italokat, amiben káros cukroktalálhatók, az rendkívül nagy előny. A boltok polcai tele vannak károsabbnál károsabb ételekkel, italokkal, amit a legtöbben pusztán az ár és a csomagolás alapján választanak ki. A cukorbetegeknek viszont minden esetben meg kell nézni a címkéket, az összetevőket is. Már csak ezzel a rutin mozdulattal nagyon sok káros termék kiszűrhető.

A hozzáadott, finomított cukor pedig nagy mennyiségben elősegíti az olyan nehezen gyógyítható betegségek kialakulását, mint a daganatos betegségek. Egyértelműen nem tesz jót a szervezetnek, ezért érdemes lemondani a fogyasztásáról és az alternatív cukorhelyettesítőket használni.

Rendszeres evés

A cukorbetegség egyik velejárója, hogy meg kell akadályozni, hogy a vércukorszint túlságosan kimagasló értékeket vegyen fel. Ezáltal a napi étkezéseket úgy kell kialakítani, hogy minél kevesebb legyen az esély a túl alacsony vércukorszint (hipoglikémia), és a túl magas vércukorszint (hyperglikémia) kialakulására. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a táplálkozási mennyiségek reggeltől estig szépen el vannak osztva. Cukorbetegeknél nem marad ki a reggeli, hiszen reggel nagyon fontos az étkezés, mert gyakran lemehet a vércukorszint. És túl sokat sem érdemes enni, hiszen akkor meg túl magas értékeket vesz majd fel a vércukorszint. Azok a cukorbetegek, akik ezt az ideális étkezést meg tudják valósítani, azok hatalmas előnyre tesznek szert. Gondoljunk csak bele, hogy a mai rohanó világban hányan hagyják ki sorra az étkezéseket, majd ezt gyorsan bepótolandó berohannak egy gyorsétterembe hazafelé menet. Egy cukorbetegek ezt őrültség lenne megcsinálni.

Rendszeres orvosi ellenőrzés

A rendszeres orvossal fennálló kapcsolat egy olyan előny, ami könnyen megmentheti az ember életét. A legtöbb betegség kialakulása viszonylag nehezen észlelhető tünetekkel jár, de ha valaki rendszeres orvosi ellenőrzés alatt áll, akkor könnyebben kiderülhet a baj. A cukorbetegség egyáltalán nem a legsúlyosabb betegség, amiben valaki szenvedhet, így az olyan nehezen gyógyítható betegségek is, mint a daganatos betegségek, csontritkulás, vagy a szív- és érrendszeri betegségek is korábban kiszűrhetők. És minél előbb kap valaki kezelést a problémára, annál nagyobb az esélye a gyógyulásra. Az sem befolyásolja ennek az előnynek a birtoklását, hogy a cukorbetegség képes szövődményeket okozni. A cukorbetegség pusztán a kockázatot növeli meg, így egyáltalán nem biztos, hogy például a kialakult szív probléma csak és kizárólag a cukorbetegségnek köszönhető. A szív munkájára annyi tényező hat, hogy bőven lehetett más tényező is, ami szintén közrejátszott a betegség kialakulásában. A lényeg pedig az, hogy a segítség minél hamarabb érkezzen.

kep (240)

Kötelező mozgás

A cukorbetegség diagnosztizálása után a rendszeres mozgás szinte kötelező érvényű. A cukorbetegek döntő többsége pedig szerencsére komolya veszi a dolgot, és elkezdett mozogni. Ez pedig a társadalom nagy részére egyáltalán nem jellemző. A szakemberek, tudósok mind egyetértenek abban, hogy a mozgásra nagyon nagy szüksége van a testnek, de még a léleknek is. Egyre több olyan kezdeményezés van, ami megpróbálja valamilyen útón-módon rábírni az embereket arra, hogy mozogjanak. A tapasztalat sajnos még mindig azt mutatja, hogy sokan nem élnek ezzel a pompás lehetőséggel. A cukorbetegek viszont nem engedhetik meg maguknak ezt a luxust, és rendszeresen mozognak. Ez pedig tényleg nagy kincs!

Kevesebb szénhidrát

A cukorbetegek többsége átlagosan kevesebb szénhidrátot eszik, mint akinél nincs jelen a betegség (vagy nem tud róla, hogy cukorbeteg). Ez pedig szintén egy olyan előny, amit csak kevesen mondhatnak magukénak. A kenyér és tésztafogyasztás által nagyon sok szénhidrát kerül a szervezetbe, ami nincs jó hatással rá. A cukorbetegek pedig szép lassan megtanulják, hogyan egyenek minél választékosabban, minél kevesebb szénhidrát felhasználásával.

Forrás: macosz.hu