Kategóriák
Életmód

A 10 legrosszabb étel cukorbetegeknek

A legrosszabb az, hogy teljesen elkényelmesítenek, mindig számíthatsz rájuk, így amikor megéhezel, szinte automatikusan nyúlsz értük. A legjobb, amit tehetsz, ha előre tervezel! Próbáld meg elkerülni a következő ételeket, és mindig valami egészséges alternatívát kitalálni helyettük.

Fehér rizs
A fehér rizs bizonyára jó választásnak tűnik, hiszen jó árban van és egyszerű elkészíteni. Ám mint a legtöbb előre elkészített étel, ennek az előre elkészített, gyors változata is finomított lisztet tartalmaz, akárcsak a fehér kenyér vagy a legtöbb tészta – emellett nagyon kevés olyan tápanyagot tartalmaz, amely jót tenne a vércukorszintnek.

Burgonyachips

A 10 legrosszabb étel cukorbetegeknek
Ha oda kell figyelned a súlyodra, ahogyan a legtöbb cukorbetegségben szenvedő teszi, akkor te is tudod, hogy a chips és az egyéb sütött nassolni valók gyorsan felülbírálhatják a diétás terveidet. Ezek az előrecsomagolt ételek rengeteg kalóriát, sót és tartósítószert tartalmaznak, és ezek mellett kevés olyan tápanyagot vagy rostot, melyek segítenének a szervezetednek. Tervezz előre, amikor tudod, hogy nassolni szeretnél majd, és készíts magadnak egészséges rágcsálnivalókat – vágj fel magadnak répát, zellert vagy cukkinit, isteni finomak és alacsony kalória- és cukortartalmú szószokkal együtt nagyon jó nasik lesznek.

Konzerves gyümölcs, cukros befőttek

A 10 legrosszabb étel cukorbetegeknek
A több gyümölcs és zöldség fogyasztása azoknak, akik 2-es típusú cukorbetegséggel küzdenek, segít egészségesnek maradni és a telítettségérzés is tovább tart. Ha a pénztárcád vékony, akkor a konzerves termékek jó választásnak bizonyulhatnak – tovább tartanak és finomak. Ám ha nem olvasod el a címkéket figyelmesen, akkor egy szirupos, cukros konzervet is választhatsz. Ha semmiképpen sem tudod megengedni magadnak a gyümölcsöket természetes formájukban, akkor érdemes olyan konzerv gyümölcsöt választanod, amely a saját levében van tárolva és nem szirupban.

Csirkefalatkák (nuggets)
Bár ezek a finom kis falatkák gyorsan és hatékonyan csillapítják az éhségedet, mégis sokkal jobban jársz, ha grillezett csirkecsíkokat vagy bőr nélküli csirkemellet fogyasztasz. Akár étteremben eszed, akár otthon készíted magadnak, a csirkefalatkákat panírozzák – aminek a kalóriáit esetleg el is felejtheted számolni – és ezt sokkal több olajjal, sóval, adalékanyaggal és tartósítószerrel készítik el, mint amire bárkinek is szüksége lenne.

Szénsavas és cukros üdítők
Még a light vagy cukormentes szénsavas üdítők gyakori fogyasztása is nagyon káros, különösen, ha cukorbeteg vagy. Ha szeretnéd a súlyodat és a vércukorszintedet is kordában tartani, érdemes lemondani ezekről az italokról. Fogyassz inkább gyümölcsleveket, de azoknak a címkéjét is figyelmesen olvasd végig, ugyanis sokszor ezek is nagyon magas cukortartalmúak lehetnek. A gyümölcstea még jobb alternatíva!

Gyorséttermi hamburgerek

A 10 legrosszabb étel cukorbetegeknek
Ez a típusú gyorsétel könnyen lehet a cukorbetegség kialakulását segítő faktor. Több kutatás is kimutatta, hogy például azok, akik hetente 2 vagy több alkalommal fogyasztanak gyorséttermi hamburgereket vagy szendvicseket, jóval nagyobb eséllyel lettek cukorbetegek, mint akik nem. Egy kicsi, sima hamburger még nem lesz felelős a problémáért – sokkal inkább a túlméretezett húspogácsák, zsemlék és feltétek a felelősek. A legjobb, ha sokkal egészségesebb opcióként kisebb, grill-csirkés szendvicseket kértek helyettük, sok zöldséggel.

Sült krumpli

A 10 legrosszabb étel cukorbetegeknek
Kevés ember jön rá, hogy mennyire sok kalóriát tartalmaz még egy egészen kis adagnyi sült krumpli is. Ha gyakran fogyasztod, nem csak a súlyod, de még a cukorbetegséged „karbantartását” is megnehezíti. Emellett tápanyagokban sem olyan gazdag, hogy megérné miatta felborítani a vércukorszintedet. Ha nagyon szereted a sült krumplit, akkor készítsd el otthon, olaj nélkül. Süsd meg héjában vagy válassz édesburgonyát, de semmiképpen se az előrefagyasztott, bolti változatot fogyaszd, hiszen a kalóriadússága mellett a sok tartósítószer sem tesz jót a szervezetednek, pláne hogyha cukorbeteg is vagy!

Cukros müzlik
A reggeli müzlik színes és ragyogó dobozokban rengeteg háztartás polcainak elengedhetetlen kellékei. Ha azt gondolod, hogy az ezekben található cukor problémát okoz a cukorbetegeknél, akkor jól gondolod. A másik nagy probléma velük, hogy nincsenek bennük elengedhetetlenül fontos rostok – főleg, hogy a magas rosttartalmú diéták sokat segítenek a cukorbetegeknek. Válassz olyan müzliket, melyek legalább 5 grammnyi rostot tartalmaznak adagonként, és alacsony a cukortartalmuk!

Feldolgozott húsok

A 10 legrosszabb étel cukorbetegeknek
Bár nem feltétlenül tartalmaznak cukrot, a feldolgozott húsoknak nagyon magas a sótartalmuk, illetve sok tartósítószer is van bennük – így pedig a cukorbetegség kialakulásának is nagyobb lesz az esélye. Ahelyett, hogy löncshúst, felvágottakat vagy különböző virsliket, kolbászokat fogyasztasz, inkább válassz olyan húsfajtát, mely közelebb áll a természetes formájához. Próbáld felhasználni például a sült csirke maradékait a szendvicsedhez. Emellett érdemes kiötleni pár hústalan opciót is a 2-es típusú cukorbetegség kontrollálása érdekében.

Magas fruktóz-tartalmú kukoricasziruppal készült ételek
A magas fruktóz-tartalmú kukoricaszirup rengeteg előrecsomagolt étel gyakori összetevője, mint például egyes sütiké, tortáké, nasiké. Ám a lényeg itt az, hogy a magas fruktóz-tartalmú kukoricaszirup komoly hatással van a súlyra, inzulinra és egészségre. Sok ételről nem is gondolnád, hogy kukoricaszirupot tartalmaz – például a ketchupról, a lekvárokról, a gumicukorról vagy a saláta-szószokról. Ha szeretnél az édesítőszer ezen formájától tartózkodni, akkor olyan termékeket válassz, melyek címkéjén cukor van megadva édesítőszerként. Persze mindenképpen fejben kell tartanod, hogy mind a cukor mind a fruktóz-tartalmú kukoricaszirup sok kalóriát jelent, tehát a legjobb, ha olyan ételeket fogyasztasz, melyek kevésbé édesek – így a vércukorszintednek is jobb lesz.

Forrás: macosz.hu