Kategóriák
Életmód

A D-vitamin hiányának veszélyei

A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy a D-vitamin az erős csontokért szükséges. Most kiderül, hogy ez a vitamin, vagyis inkább annak hiánya milyen szerepet játszhat az asztma, a rák, a depresszió, a szívbetegség, és a diabétesz kialakulásában, valamint a súlygyarapodásban. Megtudhatod, hogy miért lehet a D-vitamin az egyike a legfontosabb tápanyagainknak, kit veszélyeztet leginkább a hiánya, és mik a legbiztonságosabb módjai, hogy D-vitaminhoz juss.

D-vitamin és a csontok

A D-vitamin segíti a testnek a kalcium felszívásában. Nélküle a csontok törékennyé, gyengévé válnak. A felnőtteknél a kevés D-vitamin csontdeformációhoz és oszteoporózishoz (csontritkulás) vezethet. A fiataloknál a D-vitamin-hiány számos esetben angolkórhoz (csontlágyulás) vezet, de a D-vitamin étrend-kiegészítő és a rendszeres tejfogyasztás valójában kiküszöböli a betegséget.

Kit veszélyeztet a D-vitamin-hiány?

Kutatások szerint a D-vitamin-hiány a felnőtteket, a csecsemőket, a gyermekeket és a kamaszokat egyaránt érintő probléma. Nőhet a D-vitamin-hiány kialakulásának kockázata, ha kevés tejet vagy D-vitaminban gazdag ételt fogyasztasz, mint például lazacot vagy tojást.

D-vitamin és a daganatok

A D-vitamin védelmet nyújthat legalább két másik daganattal: a vastagbél-, és a prosztatarákkal szemben is. De a D-vitamin nem egy mágikus fegyver. A rákkal szembeni előny azokra az emberekre korlátozódhat, akik egyébként egészségesen élnek, nem túlsúlyosak és eleget mozognak.

A D-vitamin és a fiatalok

Bizonyított, hogy azok a gyerekek, akik elegendő D-vitaminhoz jutnak, akár napfény, akár az étrend által, kisebb eséllyel lesznek cukorbetegek. A kutatások a nem megfelelő D-vitamin-szint és a súlyosabb asztma között is kapcsolatot véltek felfedezni. Azok az asztmás gyerekek, akiknek nincs megfelelő mennyiségű D-vitamin a szervezetükben, többször kerülnek kórházba és több gyógyszert használnak.

d_vitamin_cukrom.hu

Kezdd a napodat D-vitaminnal!

Ez egyik mód, hogy D-vitaminhoz juss, az étkezés. Számos gyümölcsitalban (a csomagoláson feltüntetve) és persze a tejben is megtalálható. Emellett egyéb tejtermékekben is. Így ha tejes reggelivel indítod a napod, nemcsak az edződ lesz boldog, de a szervezeted is jól jár.

A D-vitamin és a vacsi

A halak – különösen az olyan zsíros halak, mint a lazac, a tonhal, a szardínia, vagy a makréla – nagyszerű D-vitamin-források. Egy szelet főtt lazac majdnem a 100%-át tartalmazza az ajánlott napi D-vitamin mennyiségnek. Ugyanennyi mennyiségű erdei gomba az 50%-át tartalmazza a szükséges mennyiségnek.

Sajt, tojás

D-vitamin források lehetnek még az olyan ételek, mint a tojás sárgája, a marhamáj, a margarin, a joghurt, és a sajtok. A sajt és a fagyi ízletes kalciumforrások lehetnek, de mindenképp nézd meg a csomagoláson található tápérték-táblázatot, hogy tisztában legyél a mennyiséggel, és hogy megtudd, tartalmaz-e egyáltalán D-vitamint.

D-vitamin étrendkiegészítők

Ahhoz, hogy biztos legyél abban, hogy elég D-vitaminhoz jutsz, a szakértők étrendkiegészítők szedését ajánlják. A legtöbb multivitamin-tabletta 400 IU (nemzetközi egység, általánosan használt mértékegység a gyógyszerészek által) D-vitamint tartalmaz, ami azt jelenti, hogy napi egy vagy két tabletta elegendő a szükséges mennyiség beviteléhez a legtöbb ember számára. Persze vannak olyan tabletták is, amelyek önmagukban nagyobb dózisú vitamint tartalmaznak, általában kalciummal kombinálva.

Mennyi D-vitaminra van szükséged?

A szükséges D-vitamin mennyisége a kortól és életmódtól függ. Az ajánlott napi bevitel, amit ellenőriztek az 50 év alattiaknak 200 IU. A fiataloknak, főként a gyerekeknek naponta 400 IU D-vitaminra van szükségük.

D-vitamin és a gyógyszerek

A szteroidos gyógyszerek beleavatkozhatnak a D-vitamin-anyagcserédbe. Ha szteroidokat szedsz, mindenképpen beszéld meg az orvosoddal a D-vitamin kérdését. Ugyanez igaz a keményebb gyógyszerekre, mint például az epilepsziás görcsök elleni gyógyszerekre.

Mennyi a túl sok?

Van egy felső határa is annak, hogy mennyi D-vitamin szedése biztonságos. A napi 2000 IU az a mennyiség, ami még biztonságos, de egyes szakérők szerint a limit sokkal alacsonyabban van. Habár nem is kell több D-vitamint szedned, hacsak nem az orvosod írja azt elő.

forrás: kamaszpanasz.hu