Egyes ételeknek és italoknak olyan hatásuk van, amire nem számítanánk, a cukorbetegek számára pedig a vércukorszint-változás kifejezetten veszélyes is lehet.
Egyes ételeknek és italoknak olyan hatásuk van, amire nem számítanánk, a cukorbetegek számára pedig a vércukorszint-változás kifejezetten veszélyes is lehet.
A gyümölcs más formában lehet cukrosabb. Minden gyümölcsben van cukor, de ennek értéke attól függ, amilyen formában a gyümölcsöt megkapjuk. Azaszalt változatok például sokkal cukrosabbak. Hogy egy példát mondjunk: tíz darab szőlőszem kb. 34 kalóriát és 8 gramm cukrot tartalmaz körülbelül, víztartalmuk magas. Ehhez képest egy tizedakkora súlyú, egyadagos mazsolacsomag 129 kalóriát és 15 gramm cukrot tartalmaz, víztartalma viszont szinte alig van, emiatt a cukor pedig sokkal koncentráltabb. És mivel a mazsola kisebb, esélyesebb, hogy többet is eszünk belőle. A gyümölcslevek ugyanilyen veszélyesek: egy közepes narancsban van hozzávetőlegesen 65 kalória, 13 g cukor és 3 g rost. Egy pohár narancslében van 112 kalória, 24 gramm cukor… és semmi rost.
A sportitalok csak bizonyos esetekben hasznosak. Láthatóan egészséges imidzsű termékek, segítenek helyreállítani a folyadék- és az elektrolitháztartást, ami intenzív edzések esetében jól jön, de egy pohárnyi ilyen energiaitalban 13-19 gramm szénhidrát van, ez pedig olyan edzéseknél jön csak jól, amik egy óránál is tovább tartanak. Allweiss is hozzáteszi: vannak olyan cukorbetegek számára kialakított formulák, amikor maratonfutás vagy hosszútávú biciklitúrák esetében nagyon jól jönnek, de a legtöbb embernek sportolás során elég a víz.
Az alkohol veszélyei. Vannak cukorbetegek, akik hajlamosak azt mondani, hogy nem esznek, ha már a kalóriákat “megisszák” aznap este. Az alkohol azonban csökkentheti a vércukorszintet, mindehhez pedig az üres gyomor csak növelheti a veszélyforrást. Az alkohol hatására a szervezet inzulintermelése megnövekedhet, ezáltal a vércukorszint lemegy. Ennek következtében testünk glükózt bocsájtana ki, hogy visszaállítsa a vércukorszintet, viszont az ital. blokkolja a glükózkiválasztást, a vércukorszint tehát lent marad. A cukorbetegeknek fontos figyelniük arra, hogy egyenek valamit, hogy semlegesíthessék az alkohol vércukorszint-változtató hatását.
A legfontosabb dolog a diétában a mértékletesség: rengeteg étel és ital fogyasztható, ha a megfelelő mennyiségben, az esetleges hatásokra is figyelve vesszük magunkhoz őket.