Hozzávalók:
- 3 tojás
- 8 dkg fruktóz
- 5 dkg liszt
- 5 dkg étkezésikeményitő
- 2 dkg kakaó
- 1 mokkakanal sütőpor
- 10 dkg diabetikus barnacsoki
- 6dl tejszin
- 4-5 zselatinlevél
- 2 tojássárga
- 2×1 evökanál vágott mandula folyékony édesítőszer
Elkészítés:
A tojásfehérjéből habot verünk a fruktozzal (gyümölcscukor).
Előmelegítjük a sütőt kb.180-200 fokra.
A sárgákat elkeverjük 2 kanál vizzel, majd a habba csurgatjuk. Kakaót, sütőport összekeverjük a liszttel és beleszitáljuk a habba. Kikent formába öntjük, sütés kb. 20-25 perc. Ha kihült a tészta ketté vágjuk (a felsö rész legyen kissebb). Bevonócsokit gőz felett megolvasszuk.
Ha már majdnem dermed beleadagoljuk a keményre felvert fele (3dl) tejszinhabot. A piskotát visszarakjuk a tortaformába. Megszórhatjuk darabolt meggyel, vagy ribizlivel es úgy öntjük rá a krémet a tésztára majd egy órára hűtöbe rakjuk.
A zselatint 2dl vizzel olvadásig hevítjük, ha mar langyosodik belekeverjük a tojássárgákat és a folyékony édesitőszert. (A zselatint soha sem szabad forralni). Végül óvatosan beleadagoljuk a keményre felvert másik 3 dl tejszínhabot, a csokikrémre kenjük és lefedjük a vékonyabb piskótalappal. Hagyjunk kicsi krémet a torta tetejére, szorjuk meg kakaóval és a vágott mandulával. Legalább egy napot álljon a hütőben.
Nagyon finom, nem túl nehéz a gyomornak és ünnepi torta nem csak a diabéteszesnek de az egész családnak.
Forrás: macosz.hu