Kategóriák
Hírek

Diabulimia – Betegség, vagy csak női hiúság egy új formája?

Rengeteg olyan étkezési zavar, betegség létezik, ami mind abból indul ki, hogy az adott személyt sokkal jobban érdekli a kinézete, mint az egészsége. Persze fontos, hogy mindenki jól érezze magát a bőrében, és ha valaki ezt csak úgy tudja érezni, ha néhány kilóval kevesebbet mutat a mérleg, akkor vannak rá módszerek, hogy hogyan érheti el mindenki a kívánt alakot. A probléma viszont akkor kezdődik, amikor valaki ezt nem egészséges életmóddal, hanem gyors, a szervezet számára káros módon akarja megtenni.

Fogyni minden áron

kep (357)

Az anorexia és a bulimia a két legismertebb olyan táplálkozási zavar, ami arra irányul, hogy minél többet fogyjon a betegségben szenvedő. Az anorexia már olyan mértékű fogyást jelent ahol a beteg ugyan rendkívül vékony mégis még mindig elégedetlen az alakjával. A bulimia egy kicsit már összetettebb folyamat, aminek az a lényege, hogy a beteg mindent elkövet, hogy az elfogyasztott táplálékot ne raktározza el a szervezet, így hánytatja magát.

Ezek a betegségek korántsem csak nőket érintenek, de az tény, hogy még mindig ők vannak többségben. Bár a korosztály, amit érint egyre jobban kitolódik, a fiatal nők, kamaszok vannak még mindig a legnagyobb veszélyben.

A fogyás lehet egy természetes folyamat is, aminek megvannak a maga jól bevált eszközei. Ilyen az egészséges táplálkozás, és a sok mozgás. Sokan viszont egyszerűen nem képesek kivárni, hogy ezek a hatékony módszerek elérjék a kívánt eredményt. Sokan egyszerűen azonnali eredményt akarnak, amit ezek a módszerek egyszerűen nem tudnak megadni.

A diabulimia

kep (358)

Ez egy nemrégiben megalkotott kifejezés, amit szintén leginkább fiatal nők miatt kellett életre hívni. Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők bizony már tapasztalhatták, hogy a sok inzulin nincs jó hatással az alakra. Ezért több cukorbeteg mikor rájött arra, hogy a kevesebb inzulintól elkezd fogyni, össze-vissza rendszertelenül és nem a megfelelő adagban kezdte el használni. A diabulimia így a diabétesz és a bulimia szavakból lett összerakva. A diabulimia még nem hivatalos betegség, de több szervezet is kezdeményezte, hogy vegyék fel a betegségek listájára, hiszen rengeteg káros következménnyel jár.

Az inzulin egy olyan anyag, amire a szervezetnek szüksége van, nem hiába kell állandóan használni. Ha ezt valaki mindegy is, hogy milyen okból, de megtagadja a szervezetétől, akkor a cukorbetegség okozta szövődmények kialakulásának esélyei hatalmas mértékben megnőnek.

A diabulimiának is vannak fokozatai, így nem mindegy, hogy valaki csak néhányszor egy kicsit kevesebbet használ, vagy szinte teljesen elhagyja. Az orvosok és szakemberek mindenkit figyelmeztetnek, hogy nagyon veszélyes az inzulinnal és így az egészségünkkel játszani. És mindezt miért? Néhány kiló fogyásért, amit más úton is el lehetne érni.

Stephanie története

Stephanie vállalta, hogy elmeséli a történetét a nyilvánosság előtt. Amerikában él a férjével és két kisgyerekével. 31 éves 1-es típusú cukorbeteg anyuka, akinek a kálváriája 8 évvel ezelőtt kezdődött. Miután megszületett első gyereke, szinte minden figyelmét a kisbabára fordította, így többször előfordult, hogy nem használt inzulint. Egyszer csak azt vette észre a tükör előtt állva, hogy bár nem tett semmit (nem mozgott, nem evett egészségesebb ételeket), mégis eltűntek róla a terhesség alatt felszedett kilók.

Mikor megszületett a második gyereke is, akkor már nem is volt kérdés számára, hogy a jól bevált módszerhez térjen vissza. Ám ezúttal nem hagyott fel azzal, hogy csökkentett mennyiségű inzulint használjon, hanem folytatta tovább. Nagyon örült, hogy végre annyit ehet, amennyit csak szeretne, mégsem hízott tőle. Hamarosan olyan vékony lett, mint még előtte soha, és nagyon elégedett volt azzal amit a tükörben látott.

Ám a diabulimia megbosszulta magát, és hamarosan kiderült, hogy veseelégtelenségben szenved. Ez egy gyakori szövődmény a cukorbetegeknél. Abba akarta hagyni ezt a káros életmódot, de azt kezdte észrevenni, hogy miután rendesen használta az inzulint, egyre jobban hízott. Így elkezdett újra kevesebb inzulint használni. Majd a családja támogatásával sikerült egy olyan klinikát találnia, ahol ilyen speciális segítséget is tudtak neki adni.

A diabulimia tünetei

Több egyedi tünet is előfordulhat, nem csak az itt felsorolt leggyakrabban előforduló jelek mutathatják meg, hogy valakinél diabulimia áll fenn. A tüneteke erőssége nagy mértékben függ attól, hogy milyen szinten van jelen az inzulin elhagyása.

A leggyakoribb diabulimia tünetek:

·         fogyás

·         megemelkedett A1C szint

·         több diabéteszes ketoacidózis megjelenése rövid idő alatt

·         következetlen vércukorszint mérés

·         állandóan magas vércukorszint

·         megjelennek a magas vércukorszint tünetei

·         rendszertelenül étkezik

·         nem méri ki rendesen az adagokat az ételből

·         fáradékonyság

Aki hozzátartozóján, vagy ismerősén felfedezi ezeket a jeleket, akkor érdemes ellenőrizni, hogy mennyi inzulint is használ valójában. Ha pedig beigazolódik a gyanú, akkor kérjünk minél hamarabb orvosi segítséget, mert súlyos következményei lehetnek annak, ha az 1-es típusú cukorbetegek nem használják megfelelően az inzulint.

Forrás: macosz.hu