Hozzávalók: (4 személyre): 60 dkg csicsóka, 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 5 dkg light margarin, 1 db tojás, 15 dkg dió, ízlés szerint energiamentes édesítőszer.
Elkészítés: A csicsókát megmossuk, feldaraboljuk, megfőzzük. Áttörjük és hozzáadjuk a lisztet, margarint és az egész tojást, összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és ujjnyi vastagra kb. 2 centiméteresre daraboljuk. Forró vízben kifőzzük, majd a darált dióval, energiamentes édesítőszerrel megszórjuk.
Jó tudni! A csicsókának alacsony a vércukor emelő hatása (Glikémiás index), ezért ideális alapanyag cukorbetegek számára. Jótékony hatása van még a csicsóka anyagainak (inulin), a szervezet számára hasznos bélbaktériumok szaporodására is (prebiotikum), mely révén gátolja a káros baktériumok felgyülemlését a bélben. Használjuk bátran burgonya helyettesítésére.
Szénhidráttartalom: 45 g