Kategóriák
Életmód

Fogyókúra helyett dolgozzon állva!

Olyan szabályokat alkotott, mint például, hogy közlekedési eszközön tilos leülnie, a találkozókat és telefonhívásokat állva bonyolítja le és intézi, sőt még tévét is mindig az egyik lábán egyensúlyozva nézi. A Weight Watchers’ nevű szervezet most ezt ajánlja mindenkinek. A cég legújabb kutatása szerint ugyanis az emberek 67 százaléka napi 20 órát tölt fekve vagy ülve, többek között azért is, mert egyre többet tévézünk.

kep (576)

Több mozgás, kevesebb ülés

“Akkor is könnyen lehetnek egészségügyi problémáink, ha betartjuk, hogy napi harminc percet mozgunk, mert még így is túl sokat ücsörgünk. Az üzenet egyszerű – mozogjunk többet és üljünk kevesebbet” – állt elő a roppant újszerű megfejtéssel a kampány egyik támogatója, dr. Stuart Biddle, a Loughborough Egyetem professzora. Dr. Biddle összeállított egy listát is, amin azokat az apró változatásokat sorolja, amivel egy kicsit többet állhatunk. Ezek közé tartozik például, hogy állva mobiltelefonáljunk, a laptopunkat helyezzük egy vasalódeszkára.vagy rakjuk távolabb a szemetest az íróasztalunktól, hogy fel kelljen állnunk, amikor használni szeretnénk.

Ha csak öt percet állunk vagy sétálunk minden fél órában, miközben dolgozunk, azzal dr. Biddle szerint egy átlagos felnőtt kábé 2500 kalóriát égethet el egy hónap alatt. “Ha többet mozgunk és egészségesen étkezünk, akkor még jobb eredményeket érhetünk el, de az olyan apró változtatások, minthogy félóránként állunk vagy sétálunk egy kicsit, szintén fontosak lehetnek a súlykontrollban” – magyarázta. “A változás persze lassú és fokozatos, de mégis változás. Ha már kevesebb, mint napi egy óra ácsorgással akár két kilótól is megszabadulhatunk egy hónapban, akkor az eredmény nyilván sokkal jobb lehet, amikor napi három órában is állva intézünk bizonyos dolgokat.”

Hoggard aztán hosszasan beszámolt a tapasztalatairól: milyen nehezen mondott le eleinte például egy-egy jobb helyről a buszon, de egyre energikusabbnak érezte magát, így aztán csak egy hónap alatt is egyre többet faragott le abból az időből, amit ülve töltött volna. Ennek köszönhetően aztán megváltoztak az étkezési szokásai is: egyre szívesebben járt például japán éttermekbe, ahol a pultnál állva fogyasztotta el az ételeket. Az eredmény már egy hónap után látszott: leadott három kilót, pedig ugyanúgy fogyasztott például sajtot, csinosabbnak érzi a lábát és tónusosabbnak a hasát, ráadásul könnyebben áll fel a kanapéról, ha valamiért rászédülne.

Fel és le

Dr. Moravcsik Bencse ortopéd sebész azért valamennyire árnyalta Hoggard újszerű fogyókúráját: mint a Díványnak elmondta, a statikus helyzet önmagában nem egészséges: sem az izmoknak, sem az ízületeknek nem tesz jót: “Ha valaki ülő munkát végez, az álljon fel időnként, ha valaki állómunkát végez, az pedig üljön le”. Ha ettől még fogy is az ember, az csak külön üdvözölendő. A napi három órányi állás elfogadható idő mennyiségnek tűnik dr. Moravcsik szerint, de felhívja a figyelmet, hogy nem érdemes túlzásba esni, mert izomfájdalmak és egyéb, tartós károsodások is jelentkezhetnek: “Visszeresség mellett ortopédiai elváltozások, úgy mint bokasüllyedés illetve ízületi kopásos megbetegedések alakulhatnak ki”.

Forrás: divany.hu