Kategóriák
Életmód

Gyümölcsök, zöldségek kalóriacsapdája

Általában igaz, hogy a gyümölcsök, zöldségek egészségesek, és csak kevés kalóriát tartalmaznak. Néhányuk azonban valóságos kalóriabombaként hat. A banán, az avokádó és a datolya nem éppen kis kalóriatartalmukról híresek. Ezek is, mint a többi gyümölcs-és zöldségfajta egészségesek, ám aki ügyel alakjára, csak keveset fogyasszon belőlük. Bemutatjuk a 10 legnagyobb gyümölcs-zöldség kalóriacsapdátéletmód

Healthy citrus and tropical fruit isolated on white
Healthy citrus and tropical fruit isolated on white

A csemegekukorica relatíve sok cukrot tartalmaz és ezzel kalóriában gazdag, 100 grammjában 90 kalória van. A kukorica közvetlenül a betakarítás után a legédesebb, ugyanis minél tovább állnak a sárga csövek, annál több cukor változik át keményítővé. A csemegekukorica jó vitamin- és ásványianyag-forrás, többek között A-provitamint, E-vitamint, valamint káliumot, kalciumot és nátriumot tartalmaz.

Az avokádó messze a legnagyobb kalóriabomba a gyümölcs- és zöldségfélék között. 100 gramm avokádó 217 kalóriát tartalmaz – ez nem sokkal kevesebb, mint egy fél tábla csokoládé. Ennek ellenére rendkívül egészséges: alig van benne cukor, ezzel szemben sok C-vitamint, kalciumot és vasat tartalmaz.
Nem lebecsülendő az avokádó magas zsírtartalma sem, 100 grammban majdnem 25 gramm van, ezek azonban többnyire egészséges telítetlen zsírsavak. Hébe-hóba kevés avokádót enni nagyon egészséges, csak nem feltétlenül kell minden nap étlapra kerülnie.

A borsó rendkívül egészséges, hiszen csak kevés zsírt és szénhidrátot, ezzel szemben sok fehérjét tartalmaz. A vegetáriánusoknak jó fehérjeforrás. Minél érettebb a borsó, annál nagyobb benne a zsír és szénhidrát aránya.
Nagy rosttartalmának köszönhetően a borsóból készült étel laktató, emellett gondoskodik a szervezet fontos esszenciális aminosavakkal való ellátásáról. Ennek ellenére nem szabad szem elől téveszteni nagy kalóriatartalmát: 100 gramm borsó ugyanis 82 kalóriát tartalmaz.

A fokhagyma gyógynövényként ismert, megelőzhető vele többek között a népbetegségnek számító érelmeszesedés. A kis gumók egészségügyi hatásaiért a benne található kénvegyületek felelősek, mert védő hatásuk van a szívre és az érrendszerre.
A 100 grammonként 142 kalóriájával ugyan a fokhagyma a nagy kalóriájú zöldségfélékhez tartozik, ám ekkora mennyiséget ritkán eszünk meg. Fogyasszuk tehát nyugodtan továbbra is.

Az édesburgonya eredetileg Dél-Amerikából származik, és íze, mint neve is elárulja, édeskés. Legnagyobbrészt szénhidrátot tartalmaz, és ezért a nagy kalóriatartalmú zöldségfélékhez soroljuk. 100 gramm kalóriatartalma 111 kcal. A normál burgonya ezzel szemben csak 70 kalóriát tartalmaz.
Az édesburgonya ugyanúgy készíthető el, mint általában a burgonya. Nagyon jó körítés halhoz, húsokhoz. Készíthető püréként és levesként is.

A banán sok fontos tápanyagot tartalmaz: sok benne a szénhidrát és gazdag káliumban, magnéziumban, melyek pozitív hatással vannak az idegrendszerre.
Minél tovább tároljuk a banánt, annál nagyobbá válik cukortartalma. Amíg a keményítő-cukor arány az éretlen banánnál 20:1, az érett banánnál ez 1:20. Ezért az érett gyümölcs kalóriatartalma igen nagy: 100 grammban átlagosan 95 kcal.

A datolya főként télen, karácsony táján fogy. A sportolók számára egész évben fontos energiaforrás. Sok cukrot tartalmaz, és ez az izomzat energiaellátásában fontos. A magas cukortartalom a nagy kalóriatartalomban tükröződik: 100 gramm datolya kalóriatartalma 114 kcal.
A datolya cukortartalma mellett gazdag ásványi anyagokban, mint a kálium, magnézium, kalcium és foszfor. Nagy rosttartalma miatt elősegíti az emésztést.

A licsi kívülről nézve kissé nyersnek tűnik, ám a héja alatt lágy gyümölcshús található. A kis gyümölcs édes-savanykás ízű és magas C-vitamin tartalma miatt ajánlható. Noha legnagyobb részt vízből áll, a licsi nem éppen kalóriaszegény: 100 grammja 76 kalóriát tartalmaz. Összehasonlítva: 100 gramm földieperben 32 kalória van.

Az olívabogyó nyersen nem élvezhető, mivel sok keserű anyagot tartalmaz. Ezek eltávolíthatók, ha olajba, vagy sós lébe áztatjuk. Olajba tétellel azonban nő a kalóriatartalma: 100 gramm zöld olíva 131 kalóriát, 100 gramm fekete olíva 351 kalóriát tartalmaz. Mivel az olívabogyó gazdag értékes telítetlen zsírsavakban, megengedhetünk magunknak néha-néha néhány szemet.

A lóbab sokrétűen felhasználható: a babszemek enyhén mogyorós ízűek, és az ínyencek sült szalonnával fogyasztják, de levesként, vagy egytálételként is finom. Mivel sok rostanyag van benne, és ráadásul ásványi anyagokban is gazdag (kalcium és magnézium), pozitív hatással van egészségünkre.
Egyetlen kifogás: noha a lóbab nem kalóriabomba, de nem is kalóriaszegény: 100 grammban mintegy 64 kalória van. Összehasonlításként: a zöldbab kalóriatartalma csupán 35 – jobb tehát, ha ezt választjuk.

Forrás: www.natursziget.com