Kategóriák
Életmód

Igyanak kakaót az elhí­zottak!

A European Journal of Nutrition szaklapban publikált kísérletükben az egyetem munkatársai Joshua Lambert vezetésével a magas zsírtartalmú étrenden élő, kakaóval táplált egerekben kisebb mértékű elhízással összefüggő gyulladást tapasztaltak, mint azokban az egerekben, amelyek kakaó nélkül fogyasztották ugyanazt a zsírdús étrendet. Az állatoknak a tízhetes időszakban annyi kakaóport adtak, amennyi emberi lépték szerint körülbelül 10 evőkanálnak felel meg (négy-öt csésze forró csoki).

kep (633)

“A legjobban a hatás mértéke döbbentett meg bennünket” – magyarázta Lambert. “A testsúlyra nem is gyakorolt akkora hatást, mint vártuk, de meglepően nagy hatást gyakorolt a gyulladás és a zsírmáj csökkentésére.” A kutató elmondta, hogy a kakaóval táplált egerekben a gyulladás és a diabétesz több jelzője is sokkal alacsonyabb lett, mint azokban, amelyek ugyanazon a zsírdús étrenden éltek, de nem kaptak kakaóport, és ez a szint majdnem megegyezett azzal, amit az alacsony zsírtartalmú étrenden élő kontroll csoport egyedeiben mértek. Például 27 százalékkal alacsonyabb volt bennük a plazma inzulinszint, mint a kakaót nem kapott egerekben. Az inzulin magas szintje azt jelezheti, hogy a páciens cukorbeteg. A kakaóporral táplált egerekben ezen kívül a máj trigliceridszintje is több mint 32 százalékkal csökkent. A megnövekedett trigliceridszint zsírmájat jelezhet, és összefüggésben állhat a gyulladással és a cukorbetegséggel.

Lambert elmondta, hogy a gyulladással és az elhízással kapcsolatos elméletek segíthetnek megmagyarázni a kakaó gyulladáscsökkentő hatását. Az egyik elmélet szerint a felesleges zsír egy disztressz jelzést aktivál, melynek hatására az immunsejtek aktiválódnak és gyulladást okoznak. A kakaó valószínűleg csökkenti a disztressz jelzésként működő prekurzorokat, amelyek ezt a gyulladásos választ beindítják. A másik teória szerint az étrendben lévő felesleges zsír meggátolja a szervezetet abban, hogy az endotoxin nevű bakteriális vegyületet ne engedje át a bélrendszerben lévő sejtek közötti réseken keresztül a véráramba, ami immunválaszt váltana ki. A kakaó viszont elősegítheti ezt az úgynevezett bélrendszeri gát funkciót.

Lambert ugyanakkor azt is hozzátette, hogy további kutatásokkal kell meghatározni, vajon a kakaópor valóban hatékony eszköz lehet-e a gyulladás kezelésében, és a terápia alkalmazható-e emberek esetében is.

forrás: www.macosz.hu