Fogás: Főétel
Elkészítési idő: 45 perc
Diéta: Gluténmentes
Hozzávalók
- 2 evőkanál almalé vagy alma cider (almabor)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál almaborecet
- 2 teáskanál méz
- 350 gramm zsírmentes sertéskaraj
- 30 gramm vékonyra szeletelt bacon felaprítva
- 1 teáskanál olívaolaj (opcionális)
- 1 közepes, piros alma kimagozva és vékony karikákra vágva
- 2 nagy csokor vízi torma, nagy száraitólletisztítva, megmosva, megszárítva
- 3 evőkanál kandírozott pekándió (a kandírozás menetét lásd lent)
- 20 gramm kecskesajt (chèvre), morzsolva
Elkészítése
1. A dresszinghez; csavaros fedelű befőttesüvegben keverjük össze az almalét, 1 evőkanál olívaolajt, az ecetet, mézet, egy csipet sót és egy csipet feketeborsot. Zárjuk le, rázzuk fel alaposan, és tegyük félre.2. Vágjuk a húst falatnyi csíkokra. Szórjuk meg két csipet sóval és ugyanennyi feketeborssal. Nagyon nagy lábosban süssük a felaprított bacont közepes hőfokon ropogósra. Szedjük ki lyukacsos kanállal; tegyük papírtörlőre. Ugyanabban a lábosban, a visszamaradt zsiradékon pirítsuk a húst, amíg teljesen átsül. Szükség esetén öntsük az 1 teáskanál olajat még az edénybe. Majd szedjük ki lyukacsos kanállal. A szaftba tegyük az almát; főzzük 2 percig, közben gyakran forgatva.
3. Helyezzük a vízi tormát négy evőtányérra; helyezzük rá a húst és az almát. Szórjuk meg a ropogós bacon-nel, kandírozott pekándióval, és kecskesajttal. Locsoljuk meg dresszinggel.
Kandírozott pekándió:
Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra (hőlégkeverésesnél elég a 120°C is) . Kis edényben verjünk fel habosra egy tojásfehérjét. Adjunk hozzá 2 evőkanál pekándiót, és keverjük össze alaposan. Hagyjuk 5 percig állni. Tegyünk két evőkanál fruktózt egy nagy, zárható műanyagzacskóba. Adjuk hozzá a pekándiót, és rázzuk össze alaposan.
Terítsük szét egyenletesen a pekándiót zsírtalan, 30×45 cm-s tepsiben. Süssük 20 percig, vagy míg a pekándió megpirul és kiszárad, közben kétszer megkeverve. Vegyük ki a sütőből; borítsuk egy nagy ív fóliára. Hűtsük le. Légmentesen lezárható edényben, szobahőmérsékleten két hétig is eláll.
3. Helyezzük a vízi tormát négy evőtányérra; helyezzük rá a húst és az almát. Szórjuk meg a ropogós bacon-nel, kandírozott pekándióval, és kecskesajttal. Locsoljuk meg dresszinggel.
Kandírozott pekándió:
Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra (hőlégkeverésesnél elég a 120°C is) . Kis edényben verjünk fel habosra egy tojásfehérjét. Adjunk hozzá 2 evőkanál pekándiót, és keverjük össze alaposan. Hagyjuk 5 percig állni. Tegyünk két evőkanál fruktózt egy nagy, zárható műanyagzacskóba. Adjuk hozzá a pekándiót, és rázzuk össze alaposan.
Terítsük szét egyenletesen a pekándiót zsírtalan, 30×45 cm-s tepsiben. Süssük 20 percig, vagy míg a pekándió megpirul és kiszárad, közben kétszer megkeverve. Vegyük ki a sütőből; borítsuk egy nagy ív fóliára. Hűtsük le. Légmentesen lezárható edényben, szobahőmérsékleten két hétig is eláll.
Forrás: diabeticliving.hu